Ekonomi

iPhone kutularından kulaklık ve şarj aleti çıkması için TBMM’ye başvuruldu!

Geçtiğimiz haftalarda Apple iPhone 12 serisinin tanıtımı yapılmıştı. Yeni iPhone’ların kutusundan şarj aleti ve kulaklık çıkmayacağı öğrenilmişti. Bu nedenle Türkiye’de kullanıcılar TBMM’ye başvurarak, iPhone kutularından kulaklık ve şarj aleti çıkması için talepte bulundular.

Teknoloji devi Apple iPhone 12’ler ve şu anda satışta olan iPhone SE, XR ve 11’lerin kutusunda artık adaptör ve kulaklık bulunmayacağını açıkladı. Lastik kullanımı azaltmak gerekçesi ile alındığı açıklanan karar hakkında Türkiye’de kullanıcılar tarafından TBMM’ye başvuruldu. ShiftDelete’in haberine göre, Fransa’da telefonların kutusundan kulaklık çıkması zorunlu. Benzer bir kanunun Türkiye’de de uygulanması gerektiğini düşünen kullanıcılar, toplu bir şekilde TBMM’ye başvuru yapıyorlar.

Yapılan başvurulardan birinde şu ifadeler kullanıldı:

Fransa Cumhuriyeti’nde 12 Temmuz 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan, 15 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren ve ekte bir nüshası bulunan yönetmelik, teknolojik cihazlarda artan radyasyon sebebiyle tüketicinin sağlığı ve güvenliğinin sağlanması amacıyla, tüketicilerin satın almış oldukları cihazlarla beraber kulaklık ve benzeri aksesuarların da verilmesi ve radyasyon maruziyetini azaltan bu ürünlerin kullanılmasının teşvik edilmesi, teşvik edilmemesi veya belirtilen ürünlerin verilmemesi durumunda ise cezai işlem uygulanmasını öngörmektedir. Bu ve buna benzer düzenlemelerin ülkemizde de uygulanması kapsamında gerekli düzenlemelerin yapılmasını arz ederim.

İlgili Makaleler