Gündem

İphone satın almak için ülke değiştirdiler! Sınır Kapısında kuyruklar oluştu: İphone 14 Plus 25 Bin TL’ye nasıl satın alınır?

Apple şirketi iPhone 14 serisini yakın zamanda tanıtımını gerçekleştirdi. Ülkemizde de büyük bir rağbet oluştu. Modeline göre fiyatı değişen iPhone 57.000 TL’ye kadar ulaştı. İlk lansmanı yapıldığı andan itibaren istenen satış grafiğine ulaşsa da vatandaşlar daha ucuza bulabilmenin yollarını araştırdı. Son olarak Gürcistan’dan açılan Sarp Sınır Kapısı kullanılarak bu bölgeye geçiş yapıp vergisiz daha düşük fiyatlı iPhone alabilmek mümkün oldu.

iPhone piyasaya çıktığında yeni serisinin 30.000 TL’den başlayarak satışa sunulmuştu. Vatandaşlar başlangıçta akın etse de yeni modele ulaşmak isteyenlerin sayısı gittikçe çoğaldı. Artan fiyatlara ise alternatif yöntemler aranmaya başlandı. Türkiye’den Orta Asya ve Kafkaslara açılan sınır kapısı Sarp sınır kapısı kullanılarak buradan Gürcistan’a ve Batum’a geçilip daha ucuz telefon alabilmenin yolu bulundu.

DUYAN ŞAŞTI KALDI! 15 BİN TL DAHA AZ ÖDEDİLER!

Yakın zamanda tespit edilen bu durum herkesi şaşırttı. Vatandaşlar daha ucuza iPhone 14’e ulaşabilmek için farklı yollar aramaya başladı. Ortalama 15.000 TL daha az ödeyebilmenin mümkün olduğu bu sistemde Gürcistan sınırından geçerek Batum’a ulaşıp buradan vergisiz telefon alma yoluna gidildi. Pek çok vatandaş bu şekilde iPhone’a ucuz bir şekilde ulaşabildi.

iPhone 14 serisi Eylül ayı tanıtımı gerçekleşti. Yapılan tanıtımda iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro Max ve iPhone 14 Pro modelleri satışa sunuldu. 30 BİN TL ile 57 BİN TL arasında değişen bu rakamlar tüketicide de merak oluşturdu. Farklı olarak denenen bu yöntemde yurt dışındaki düşük vergiden kaynaklı daha ucuza bu modellere ulaşabilmeyi sağladı.

GÜNÜBİRLİK KOMŞU ZİYARETİ İLE UCUZA TELEFON ALINIYOR!

Hafta sonu günübirlik Gürcistan’a geçen Türk vatandaşlar Apple Store aracılığı ile aldıkları telefonun vergi iadesini yapıyor ve 15.000 TL daha ucuza telefona ulaşabiliyor. Vatandaşlar Türkiye’de 45 BİN TL  ile 50 BİN TL arasında aldıkları iPhone 14 Pro modelinin 128 GB’lık versiyonunu 2.900 TL indirimle satın alabildi. Öncelikle bu modeli Gürcistan üzerinden Batum’a geçerek 24.500 TL’ye satın aldılar. Ardından gümrük noktalarındayken 2.900 TL’sini iade aldılar.

TELEFONUN ARAMAYA AÇILMASI İÇİN KAYIT ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

Bu yöntem keşfedildi. Sınır kapısı akın akın Türklerle doldu. Yurt dışından getirilen telefonların ise Türkiye’de kullanılabilmesi için özel bir IMEI kodunun oluşturulması gerekiyor. Pasaporta işlenen bu kayıt sonrası ancak telefon kullanımı açılabiliyor. Resmi Gazetede yayınlanan karara göre ise bu kayıt için belirli bir ücret ödemek gerekiyor. 2006 tarihinde 2.700 TL’yi aşan bu kayıt ücreti günümüzde 5000 TL’lere ulaşıyor. 2023 yılında ise bu rakamın 6.091 TL olması yönünde ihtimaller konuşuluyor.

İlgili Makaleler