İş Dünyasında Krizin Yeni Adı Havacılık Sektörü! Her Yeri Etkiliyor; Almanya Personel Alma Hazırlığında! Türkiye De Etkilenecek…
Koronavirüs etkilerini yapılan aşı ve ilaç çalışmaları neticesinde yitirmeye başlasa da pandemi günlerinin ekonomik açıdan bıraktığı hasarlar, sektörlerde kendisini göstermeye devam ediyor. Geçtiğimiz gün Almanya’nın Türkiye’den 2.000 personel alacağına ilişkin hazırlık içerisinde olduğuna yönelik çıkan haberler, havacılık sektöründe bir personel krizi olduğunu gözler önüne sererken; benzer bir konuyu Hürriyet yazarı Uğur Cebeci’nin köşesine de taşıdığı görülüyor.
Koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerden biri de havacılık oluyor. Özellikle personel sıkıntısının yaşanmaya başlanmasıyla birlikte koronavirüsün etkilerinin daha somut bir şekilde görülmeye başlandığı şu günlerde havacılık sektörünün yeni bir krize merhaba dediği de anlaşılıyor. Bugün köşesine “Havacılık sektörü personel arıyor” başlığını atan Uğur Cebeci ise, bu konuyu ve havacılık sektörünün yeni krizini aşağıdaki şekilde değerlendiriyor.
Cebeci’ye Göre Almanya BERN Havalimanı’nda Ciddi Bir Sorun Var
Köşesine havacılık sektöründe çıkan krizleri örnekler ile taşıyan Uğur Cebeci; “COVID-19 sonrası beklenmedik bir şey oldu. Havayollarında, havalimanlarında çalışanların bir kısmı davet aldıkları halde işlerine geri dönmediler. Özellikle evden çalışmaya alışanların bir kısmı sektör değiştirdi. Havacılığın toparlanması diğer sektörlere göre daha uzun sürdüğü için çalışanların bir kısmı şirketlerinden koptular. Özellikle Avrupa’da yüksek olan işsizlik maaşları da bu sektörde çalışanları iyice tembelleştirdi. Sektörün vasıflı- vasıfsız çalışanlarındaki azalma ciddi bir sıkıntıya da sebep oldu. Havayolu trafiğinin hızla yoğunlaşması, Almanya, İngiltere, kısmen Fransa ve İtalya’da sorun yaratmaya başladı. Bu yüzden hem havayolları hem de havalimanları sektör dışından insanları alarak kısa eğitimlerle iş vermeye başladılar. Ama bu uygulama yeterince hızlı olmayınca örneğin Almanya BERN Havalimanı’nda ciddi bir sorunu ortaya çıkardı. Avrupa’nın diğer havalimanları ve havayolları şirketlerinde ortaya çıkan sorun Amerika’da ve Asya-Pasifik ülkelerinde de görülmeye başlandı” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de De Benzer Bir Sorun Var
Türkiye’nin de yaşanan havacılık krizinden etkilendiğini vurgulayan Uğur Cebeci, konuyu; “Bizde ise genellikle Türk Hava Yolları pandemi döneminde neredeyse kadrosundan zorunlu haller dışında kimseyi işten çıkarmadığı için çok önemli bir sorun yaşamadı. Hızla yapılan yer ve kabin ekibi takviyeleri de sistemde aksamaların önüne geçti. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı eksiklerini hızla tamamlayabildiler. Ancak bu arada dünyada ciddi bir pilot sıkıntısı yaşanıyor. Türk Hava Yolları hem yetiştirdiği genç pilotları hızla tip eğitimlerini tamamlayarak uçaklarına yerleştirmeye başladı. Büyük gövdeli uçak geçişlerinde de sorun olmaması için ikinci pilotlar kaptan pilotluk için eğitimlerini hızla tamamlıyorlar. Ama yine de bu durum yetersiz kalacağı için 400’den fazla yabancı pilot THY’de uçmayı sürdürecek. Pegasus ise pilot arıyor. Hem yetiştirdiği hem de aldığı yabancı pilotlarla sorunsuz operasyonlarını sürdürüyor” ifadeleriyle özetledi.
Sektördeki kadın – erkek dengesine de dikkat çeken Cebeci, yazısını; “Dünyada hemen her sektörde kadınlar giderek daha fazla güçleniyorlar. Ama havacılıkta bu güç daha ağır ilerliyor. Erkek egemen bir sistemi delmek ve yükselmek sanıldığı kadar kolay değil. Kadın hakimiyetinin en ağır bastığı havacılık işkolu kabin memurluğu, az sayıda pilot, az sayıda teknisyen ve ağırlıklı olarak ofis çalışanları. Sektörün yazılım tarafında imza atmak çok da kolay bir iş değildi. Ama iki güçlü kadın yıllar önce Hitit Bilgisayar markası ile yola çıktılar. 1994 yılında bu şirketi kurdular. Ki, o yıllar havacılık sektöründeki kadın uzmanlar için hala çok olmasa da yolun başlarıydı. THY’de çalışan Nur Gökman ve Dilek Ovacık’ın ‘Türkiye’den teknoloji şirketi çıkarma’ hayali ile başlayan yolculuğu, bugün dünya havacılık sektöründeki en büyük birkaç teknoloji şirketinden birinin Türk olmasını sağladı” sözleri ile noktaladı.