Ekonomi

İşe Giremeyen Gençler İçin Sevindiren Haber! 2 Yıl Boyunca Ücretsiz Olacak

Covid-19 salgını sebebiyle yüz yüze eğitime son verilerek, ilkokul, lise ve üniversite öğrencileri için uzaktan eğitim sistemine geçildi. Buna rağmen öğrenciler mezun olmaya devam ediyor ve bir yandan da kafalarında işe girilince sağlık hizmetlerinden yararlanma durumlarına dair soru işaretleri oluşmaya başladı. Bu doğrultuda ise yeni mezun gençler için güzel bir gelişme gündeme geldi. Mezun olan gençler, 2 yıl süreyle genel sağlık sigortası primi ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek.

Covid-19 salgını nedeniyle birçok yeni gelişme gündeme gelmeye devam ediyor. Okulların kapatılıp uzaktan eğitime geçildi ve yaşanan bu zorlu süreçte mezun olan gençler, iş bulamazlarsa sağlık hizmetlerinden faydalanamayacaklarına dair tedirgin olmaya başladı.

2008 yılında yapılan düzenlemeyle 18 yaşından küçük Türkiye vatandaşları şartsız sağlık güvenceye sahipler. Bir taraftan da lise ve dengi okullarda eğitim görenler 20 yaşına kadar ve yükseköğrenim öğrencileri ise 25 yaşına kadar bu imkandan yararlanabiliyor. Bununla birlikte geçici bir süreliğine işe giremeyen ve prim borcu bulunan vatandaşlar 31 Aralık 2020’ye kadar sağlık hizmetlerine ulaşabilecek. Mezun olmaları halinde bile 2 yılda işe giremeyen ve ödemelerini gerçekleştiremeyenler de 2020 sonuna kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmayı sürdürebilecekler. Bu süre zarfında prim borçları birikmeyi sürdürecek.

2 YIL BOYUNCA SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANABİLECEKLER

2016 senesinde gerçekleştirilen düzenlemeyle bu yaz liseden mezun olan gençler, iş bulamasalar bile 2 yıl süreyle GSS primi ödemesi yapmadan sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Bu imkana sahip olmak için kişilerin 20 yaşından büyük olmaması gerekiyor. Üniversiteye giden geçler için ise bu yaş sınırı 25 olarak açıklandı. Üniversiteden 23 yaşında mezun olan bir kişi, bu imkandan 25 yaşına kadar yani 2 yıl boyunca yararlanabilecek.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu ödemesi gerçekleştirmeden sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için öğrencilere 2 yıl müddet veriliyor. 23 yaşında üniversiteden mezun olan bir kişinin 25 yaşına kadar yani 2 yıl kadar süresi oluyor. Yurt dışında eğitim gören ve YÖK tarafından denkliği onaylanan kişiler de bu imkana erişebiliyor.

GELİRİN 981 LİRADAN AZ OLMASI GEREKİYOR

Mezuniyeti gerçekleşmiş ancak 2 sene sonrasında da işe başlayamamış vatandaşların prim borcu, her ay 88.29 TL olarak hesaplanıyor ve eğer ödemekte zorlanırlarsa, gelir testine müracaat edip devlet tarafından borç karşılanabiliyor.

2020 yılından başlayarak gelir testine göre, bir ailede her ferde dğşen gelirin 981 lira altında olması gerekiyor ve araç, ev vb. gibi mallara sahip olmak gelir testine yansıyor.

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler