Gündem

İslam Memiş, Selçuk Geçer, Atilla Yeşilada Hepsi Aynı Düşünüyor! Türkiye’yi Çok Zor Günler Mi Bekliyor? Atilla Yeşilada Konuştu; Enflasyon, Dolar, Altın…

Gerçekleştirdiği analizler ve altın ile para piyasaları öngörüleri nedeniyle realist bulunan isimlerden biri olan Atilla Yeşilada, yeni dönemde alınan kararları değerlendirdi. Enflasyondan dolara kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz tutumunu da değerlendiren Atilla Yeşilada, ekonomik tablonun somut halini açıkladı.

Bir süredir sürekli olarak artan enflasyonun yanı sıra dalgalı olarak seyreden dolar kuru da vatandaşı zor durumda bıraktı. Yatırımcıdan düşük gelirli vatandaşa kadar herkesi etkileyen bu ekonomik parametreler, geçim sıkıntısını da ayyuka çıkardı. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, hissedilen enflasyonu yüzde 120 açıklarken; Ekonomist Selçuk Geçer, enflasyon için “hiperenflasyon” ibaresini kullanmıştı. Bu kez Atilla Yeşilada, enflasyonun yarattığı etikleri ele aldı.

Atilla Yeşilada; “Bugün Faiz Olmadan Hiçbir Ülke Ayakta Duramaz”

Güncel ekonomik tabloyu değerlendiren Atilla Yeşilada, bütçe harcamalarının tamamını kesip faizlerin yükseltilmesi yönünde tavsiyelerde bulundu. TCMB’nin faiz politikasına da göndermede bulunan Yeşilada, açıklamalarında; “Belki İslam dinine göre faiz haram ancak burada ayırt edilmesi gereken çok temel bir sorun var. Bugün faiz olmadan hiçbir ülke ayakta kalamaz ve vatandaşlar yiyecek bir lokma ekmek dahi bulamaz. Döviz parlar gider ve enflasyon üç haneli rakamlara girer. Bugün en iyi yapılacak şey birinci sırada kesinlikle bütçe harcamalarından kesilmeli ve bir an önce hatta bugünden itibaren politika faizi yükseltilmelidir. Aksi takdirde herkes üç haneli enflasyona hazır olsun” ifadelerini kullandı.

Atilla Yeşilada; “Enflasyon Üç Haneyi Görebilir”

Güncel olarak uygulanan ekonomik modelin yetersiz kaldığına dikkat çeken Atilla Yeşilada; “Doları tutmak için bu ekonomik program yetersiz kalıyor. Swap paralarını arka kapıdan satmak uygun değil, olmamalı. Eğer hükümet acil bir şekilde ekonomik programlarını değiştirmezse hepimiz, tüm bu ülkenin fertleri her biri çok ciddi ekonomik sıkıntılar çekecek çünkü faizler düşük diye merkez bankası para basmaya başlayacak. Basılan paralar enflasyonu daha da çıldırtacak. Zaten iki haneli enflasyon var bunu zorla üç haneliye çıkaracağız. Dolar bu sayede çok daha yüksek rakamlara ulaşacak ve hepimizin hayatı kararacak” ifadeleriyle açıklamalarına son verdi.

İlgili Makaleler