Kamu kurumlarının yanı sıra özel sektörde de hizmet veren firmaların istihdam etmesi için işsiz vatandaşların kaydını tutan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR), işçiler ile işi buluşturma misyonuyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalarında yeni bir dönemi başlatan İŞKUR, mesleki eğitim kurslarına kaldığı yerden devam ediyor.
Pandemi döneminde mesleki eğitim kurslarına ara veren İŞKUR, yüz yüze eğitimin başlamasının hemen ardından kurslarına da kaldığı yerden devam etmeye başlıyor. İşsiz vatandaşların gerekli becerileri kazanmasına yönelik çeşitli eğitimler veren İŞKUR, bu eğitimlerin sonunda sağladığı iş imkanlarıyla da vatandaşların daha kolay iş bulmasını sağlıyor. Ayrıca, İŞKUR; mesleki eğitim kurslarına katılan her işsiz vatandaşa, ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için belirli miktarda ödemeler yapıyor.
İŞKUR’dan Eğitici Mesleki Eğitim Kursları Dönemi
Herhangi bir mesleği olmayanlar için meslek edindirmeyi amaçlayan İŞKUR mesleki eğitim kursları, kişilerin mesleki becerilerini geliştirmelerini amaçlıyor. İstihdamı artırmaya yönelik gerçekleştirilen bu kurslar, genellikle yüzde 50 istihdam garantili olarak düzenleniyor. Bununla birlikte iş ve işçileri buluşturma misyonunu da gerçekleştirmiş olan İŞKUR, kursiyerini en az 15 yaşını tamamlamış ve işsiz olan kişilerden seçiyor. Ayrıca İŞKUR’un bu kurslarına; yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri, tarımsal faaliyette bulunanlar, isteğe bağlı sigortalılar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alan tüm vatandaşlar, kurslara göre belirlenene gerekli şartları taşıması halinde, katılabiliyor.
İŞKUR Mesleki Eğitim Kurslarına Katılanlar Kazanıyor
Mesleki edindirme amacıyla kurslar düzenleyen İŞKUR, bu kurslara katılanlara belirli bir miktarda ödemede de gerçekleştiriyor. Haftada 6 günü geçmeyecek şekilde verilen İŞKUR’un mesleki eğitim kursları, günde en az beş saat en fazlaysa sekiz saat olacak şekilde programlanıyor. Genellikle 160 saat olarak planlanan İŞKUR mesleki eğitim kursları, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezleri üzerinden başvuru yapılan ve talepte bulunan kişilere veriliyor. Programın sonunda kurs bitirme belgesi ya da mesleki yeterlilik belgesi de veren İŞKUR, kursa katılan kişilere 49,08 TL ile 106,34 TL arasında bir ödemede gerçekleştiriyor. İŞKUR’un kursiyerlerine yaptığı ödeme kursun türüne göre değişiklik gösteriyor.