Kamu Haberleri

İşsizlik ve kısa çalışma ödeneği ne zaman yatırılacak? İşsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden kimler faydalanabilir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ekim ayına ilişkin, işsizlik ve kısa çalışma ödeneği ödemeleri hakkında açıklamada bulundu. Bakan Selçuk tarafından yapılan açıklamalarda, ödemelerin 5 Kasım yani bugün hesaplara yatırılacağı bildirildi. Peki, İşsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden kimler faydalanabilir?

Corona virüsü salgını sonrası işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanan vatandaşlar ödemelerinin ne zaman yapılacağını araştırıyorlar. Bakan Selçuk konuyla ilgili yazılı açıklamasında, “Ekim ayına ilişkin işsizlik ve kısa çalışma ödeneği ödemelerini 5 Kasım’da vatandaşlarımızın banka hesaplarına yatıracağız.” İfadelerini kullandı.

Ödemeler, vatandaşların İBAN hesaplarına yatırılacak. IBAN bilgileri bulunmayan vatandaşlara ise ödemelerin PTT üzerinden yapılacağı bildirildi.

Kısa çalışma ödeneği

İşverenler, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle Kısa Çalışma Talep Formu ve Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini tanzim ederek kısa çalışma başvurusunda bulunulabilir.

Kısa çalışma başvuruları, işçiler adına işverenler tarafından yapılır. İşçiler kısa çalışma talebinde bulunamaz. Türkiye’de corona virüsü salgını nedeniyle kısa çalışma ödeneği devreye alınmıştır. Covid-19’dan olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden işveren; buna ilişkin kanıtlarla birlikte Kısa Çalışma Talep Formu ile Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini bağlı olduğu İŞKUR biriminin elektronik posta adresine, elektronik posta göndermek suretiyle kısa çalışmaya başvuru yapabilir.

İşsizlik ödeneği

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalanlar, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlar ve işten çıkışlarından önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar işsizlik maaşı için başvuruda bulunabilir.İşsizlik ödeneğinden faydalanmak isteyenlerin, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvuru yapmaları gerekiyor.

İlgili Makaleler