Gündem

İstanbul Sözleşmesi’nden Çekilme Kararı Sonrası Son Durum!

İstanbul Sözleşmesi’ni ilk imzalayanlar arasında bulunan Türkiye, geçtiğimiz aylarda sözleşmeden çekilmişti. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi hakkında, “Cumhurbaşkanı kararı ile çekilme Anayasa’ya aykırı değildir.” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Danıştay’a 7 sayfalık bir savunma gönderdi. 7 Sayfa hazırlanan savunmada “haksız ve hukuki dayanaktan yoksun olduğu” gerekçesiyle sözleşmenin reddi istendi. . Ülkemizin İstanbul sözleşmesinden çekilmesi, kadınlara yönelik şiddetin önlenmesinde hukuki olarak veya uygulama bakımından bir eksikliğe yol açmayacaktır denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TÜRKSAT 5A Uydusu Hizmete Alma Töreni’nde İstanbul Sözleşmesinden çekilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Cumhurbaşkanı kararı ile çekilme Anayasa’ya aykırı değildir. Kadına şiddetle mücadelede eksiklik olmaz. Çekilme kararı Cumhurbaşkanının yetkisinde” şeklinde konuştu.

Peki İstanbul Sözleşmesi Nedir?

İstanbul Sözleşmesi kısaca kadınların her türlü şiddet ve ayrımcılıktan korunması, kadınlarla erkekler arasında eşitliğin yaygınlaştırılması ve bu amaçlar için kapsamlı bir çerçeve, politika ve tedbirler tasarlanması ve bu konularda uluslararası işbirliğinin yaygınlaştırılması için hazırlanan bir sözleşmedir.

İlgili Makaleler