Gündem

İstanbul’da 22 Kasım’da koronavirüs yüzünden kaç kişi öldü?

Sağlık Bakanlığı’nın günlük vaka tablosu verilerine göre dün koronavirüs yüzünden ölenlerin sayısı Türkiye geneli olarak 139. Ama İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na göre, 22 Kasım 2020 tarihi itibari ile ve sadece İstanbul’da koronavirüs yüzünden ölenlerin sayısı 186. Tüm ölenlerin sayısı ise, virüs kaynaklı ölenlerle birlikte 450 civarında. Bakanlığın yanlış bilgiler verdiğini dile getiren Ekrem İmamoğlu, bu tablo karşısında ‘’Dün akşam, bulaşıcı hastalıktan İstanbul’daki vefat sayısı, 186. Ben şimdi ne yapayım yani; susayım mı, yutkunayım mı? Ben, uyuyamadım ki gece. Defin sayımız, 450’lere doğru yürüyor. Yani yetiştiremiyoruz. Normal Kasım ayında bizim definimiz, -Allah rahmet eylesin; bütün ölmüşlerimize rahmet diliyorum- İstanbul’da 202, 190, 180 kişidir. Şu anda 450’ye doğru gidiyor. Bu kadar zor durumdayız. Bunu bilin.’’ Dedi.

VAKA SAYISI KAÇ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün itibari ile günlük hasta sayısının 6 bini geçtiğini ve korona yüzünden ölenlerin sayısını ise 139 olarak açıkladı. ‘’Peki, vaka sayısı ne kadar?’’ diye soran bir gazeteciye cevap veren Bakan Koca, ‘’sizin için neden önemli?’’ dedi. Bakanlık bir taraftan Türkiye’de gerçek vaka sayılarını gizlerken, İBB Başkanı İmamoğlu’nun açıklamalarına göre Covid yüzünden ölenlerin sayılarını bile saklıyor. Gerçekleri neden açıklamadığı ise halen kafada soru işareti. Sonuçta bu toplumun sağlığını ilgilendiren, siyaset üstü bir konudur. Zira Bakan Fahrettin Koca geçtiğimiz aylarda, salgının siyaset üstü bir konu olduğunu vurgulamış ve süreci en şeffaf bir şekilde yürüttüklerini iddia etmişti. Ama gelinen bu noktada, ne kadar şeffaf davrandıkları tartışılan konular arasında…

Gerçek vaka sayısının açıklanması ile toplumun konuyu daha ciddiye alacağını, daha tedbirli olabileceğini düşünen uzmanlar, Türkiye genelinde ki koronavirüs vaka sayılarının 80 bin civarında olduğunu iddia ediyor. Açıklanan hasta sayısı ve ölen kişi sayısının ise, Bakanlığın yayınladığı verilerin çok üzerinde olduğu söyleniyor.

14 GÜNLÜK SOKA ÇIKMA YASAĞI NEDEN GELMİYOR?

Korona virüsü salgınının ilk başlangıç tarihlerinde vaka sayısı 3 bin seviyelerine geldiğinde 14 günlük sokağa çıkma yasakları ilan edilmiş ve süreç içerisinde başta AVM’ler olmak üzere tüm sosyal alanlar, lokanta, restoran gibi iş yerleri kapatılmıştı. Ama şimdi bırakın vaka sayısını, hasta sayısı yani hastanede yatan hasta sayısı 6 bin 17’yi bulmuş, ağır hasta sayısı bile 4 bini geçmiş olmasına rağmen bırakın tam kapsamlı sokağa çıkma yasağının gelmesini AVM’ler dahi kapatılmıyor… Halbuki Enfeksiyon Hastalıkları uzmanları, virüsün kapalı alanlarda parçacıklarla daha kolay bulaşabileceğini ve bundan dolayı özellikle AVM’lerin kapatılması gerektiğini dillendiriyor.

Soru 1: Vaka sayıları ve Bakan Koca’nın tasviri ile hasta sayıları bu seviyelere gelmesine rağmen neden diğer ülkelerde ki gibi en az 14 gün tam kapsamlı sokağa çıkma yasağı ilan edilmiyor?

Soru 2: Böyle durumlarda vatandaşlarına nakit destek sağlamak için devletin kasasın da para yok mu?

 

İlgili Makaleler