EkonomiGündem

İstanbul’da 4 Kişilik Ailenin Yaşam Maliyeti 19 bin 950 TL’ye Yükseldi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı olarak faaliyet gösteren İstanbul Planlama Ajansı (İPA), her 3 ayda bir kez yayımladığı İstanbul’u baz alan yaşam maliyeti araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

3 aylık dönemlerin verilerinin incelendiği yaşam maliyeti araştırmalarının Mart- Nisan- Mayıs dönemine ilişkin verileri kamuoyu ile paylaşıldı. İPA tarafından yürütülen araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin İstanbul şartlarında yaşama maliyeti ortalama olarak 19 bin 950 TL’ye yükseldi.

Mayıs Ayı Verileri Paylaşıldı

İPA tarafından yapılan yaşam maliyeti araştırmaları sonucunda, İstanbul’da yaşayan ortalama bir ailenin yaşama maliyetlerinde ne gibi değişiklikler yaşandığı hesaplandı. Yaşama maliyetlerinin hesaplanırken hangi harcama gruplarının dikkate alındığı ve inceleme yapılan maddeler hakkında ayrıntılı açıklamalar yapıldı.

İPA tarafından yapılan yaşam maliyeti araştırmasına göre, mayıs ayı baz alındığında İstanbul’daki yaşam maliyetinde yüzde 7,78 seviyesinde bir artış meydana geldi. Açıklanan bu mayıs ayı verileri göz önüne alındığında, İstanbul’da yaşam maliyetinde yıllık olarak yüzde 86,02 oranında bir artış yaşandı.

2 Ayda 3 Bin Lira Yükseldi

Yaşam maliyeti araştırmalarını tamamlayan İPA, araştırma sonuçlarını önceki aylara göre kıyasladı. 2022 yılının mart ayında İstanbul’da yaşam maliyeti 17 bin 77 TL iken, aynı yılın nisan ayında bu maliyet 18 bin 510 TL oldu. Son olarak mayıs ayı verilerinin paylaşıldığı 4 kişilik bir aile için İstanbul’da yaşama maliyeti 19 bin 950 TL’ye yükseldi.

Araştırmada bazı ürünlerdeki fiyat değişimleri incelendi. En çok dikkat çeken fiyat artışı ise yüzde 30 oranı ile çay oldu. Yapılan araştırmaya göre et ve kıyma fiyatında yüzde 15, yoğurdun fiyatında yüzde 19, ağız ve diş bakımı ürünlerinde ise yüzde 22 artış yaşandı.

İlgili Makaleler