GündemKamu Haberleri

İstanbul’da 7,5 şiddetinde deprem olma olasılığı! Yapılacak hazırlıklar ile ilgili araştırma önergesi verildi

Aylardır uzmanların uyardığı, gelmesi muhtemel büyük İstanbul ve İzmir depremi öncesi, alınması gereken tedbirler ve hazırlıklar konusunda Meclise araştırma önergesi verildi. İYİ Parti tarafından verilen önergede, TÜBİTAK MAM, Kandilli Rasathanesi ve İBB uzmanlarının hazırladıkları çalışmalara göre; İstanbul’da, Marmara Denizi’nde 30 yıl içinde, 7,5 ve üstü bir deprem olma olasılığının yüzde 65 olduğuna dikkat çekildi.

Deprem öncesi yapılması alınmayan tedbirler, alınması gereken tedbirler ve yapılması gereken hazırlıklar hakkında gerekçeler sunuldu, depremin gündüz veya gece olması halinde ortaya çıkacak senaryolar belirtildi. Araştırma önergesinde şu bilgilere yer verildi;

Ülkemiz coğrafi konum itibari ile deprem riski yüksek ülkeler arasında bulunmaktadır. Bilim insanlarının olası büyük İstanbul depremi modellemeleri, halen gerekli önlemlerin alınmadığını göstermektedir. Türkiye’nin yakın geçmişte yaşadığı yıkıcı depremler sonrasında toplumda travmalara yol açmıştır.

İSTANBUL’DA DEPREM OLASILIĞI

17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Marmara depremi sonrasında resmi rakamlara göre 17.480 vatandaşımız hayatım kaybetmiş, 23.781 kişi ise yaralanmıştır. 285.211 ev ve 42.902 iş yeri hasar görmüştür. TÜBİTAK MAM, Kandilli Rasathanesi ve İBB uzmanlarının hazırladıkları çalışmalara göre; İstanbul’da, Marmara Denizi’nde 30 yıl içinde, 7 ve üstü bir deprem olma olasılığı yüzde 65’tir.

7,5 ŞİDDETİNDE DEPREM SENARYOSU

İstanbul’da toplam 1 milyon 166 bin bina bulunmaktadır. Binaların 255 bini 1980 öncesinde, 533 bini 1990-2000, 376 bini de 2000-2019 yıllan arasında inşa edilmiştir. Boğaziçi Üniversitesi tarafından 2018 yılında gerçekleştirilen “Deprem ve Hasar Kayıp Tahmin Çalışmasında yer alan 7.5 büyüklüğündeki yıkıcı bir deprem senaryosuna göre; İstanbul’da çok ağır ve ağır hasarlı bina sayısı 48 bin, orta ve daha üstü hasarlı bina sayısı 194 bin olacak. Yani binaların yüzde 22,6’sı yıkılacak, 25 milyon ton enkaz oluşacak, yolların yüzde 30’u kapanacak, 463 içme suyu noktası, 1045 atık su noktası ve 355 doğal gaz noktası hasar görecek.

DEPREMİN BİLANÇOSU AĞIR OLACAK

Toplamda 120 milyar TL yapısal ve yapısal olmayan ekonomik kayıp yaşanacak. Yolların yüzde 30’unun kapanması yıkılan binalara yardım ulaşmasını zorlaştıracak, kurtarma çalışmaları uzun saatlere yayılacak kayıp oranı buna bağlı olarak artacaktır. Yedi büyüklüğündeki senaryo depreminin gece meydana gelmesi halinde, İstanbul’da ortalama 14.150 civarında can kaybı meydana gelebileceği tahmin edilirken, depremin gündüz saatlerinde olması durumunda beklenen can kaybı ortalama 12.400 civarındadır.

DEPREMİN GECE OLMASI HALİNDE

Gece depreminde yaklaşık 8.100, gündüz depreminde ise 7.450 kişinin ağır yaralanması beklenmektedir. Buna ek olarak hastane şartlarında tedavi görmesi gereken yaralı sayısı tahminleri gece depremi için 39.650, gündüz depremi için 37.500’dür İstanbul’da 7 büyüklüğündeki olası senaryo depremi sonrasında yaklaşık 640.000 hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilebilir. Hane başına 3 kişilik nüfus kabulüyle, yaklaşık 2.000.000 kişinin acil barınma ihtiyacı içinde olması beklenmektedir.

DEPREM TOPLANMA ALANLARININ İMARA AÇILMASI

Devletin asli görevi vatandaşlarının yaşam hakkım korumaktadır. Bilim insanlarının olası İstanbul depremi modellemeleri, halen gerekli önlemlerin alınmadığını göstermektedir. 17 Ağustos sonrası İstanbul halkı için oluşturulan deprem alanlarının yetersiz oluşu bir sorunken, 15 yıllık süreçte var olan alanların bir bir imara açılması olası bir deprem sonrası nüfusu 15 milyonu geçen İstanbul halkı için büyük bir felaket senaryosunun gerçekleşmesine neden olacaktır. Depreme karşı gerekli ve etkili önlemler alındığı takdirde bir felakete dönüşmeyeceği açıkken, depremin “kader, fıtrat” gibi görülüp somut çalışmaların yapılmaması da deprem riskinin yüksek olduğu ülkemiz açısından büyük bir problemdir. Gerekli Önemler alındığı takdirde deprem öldürmez.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Ülkemiz coğrafi konum itibari İle deprem riski yüksek ülkeler arasında bulunmaktadır. Bilim insanlarının olası büyük İstanbul depremi modellemeleri, halen gerekli önlemlerin alınmadığını göstermektedir. En son yaşanan İzmir depreminde çok sayıda vatandaşımız yaralanmış ve hayatım kaybetmiştir. Deprem sonrası yaşanan maddi kayıplar ise Ülke ekonomisini etkileyecek şekildedir. İstanbul genelinde Depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi, deprem bilincinin yerleştirilmesi, deprem anında yaşanılacak tehlikelere karşı vatandaşlarımızın eğitilmesi, depreme karşı yapılarda güçlendirilme yapılması ve alınmayan tedbirlerin ve konu ile ilgili mevcut yetersizliklerin araştırmalısı amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederim.

İstanbul depremi hakkında verilen araştırma önergesini görüntülemek için BURAYA TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler