Ekonomi

İşten çıkarma yasağı kalkıyor!

İşten çıkarma yasağı 17 Ağustos 2020’de kaldırılıyor. 3 ay işten çıkarma yasağı olmasına rağmen SGK, bu dönemde 638 bin kişinin işten çıkarıldığını belirtti. 17 Ağustos’ta işten çıkarma yasağı kaldırıldığında bu rakamın katlanmasından endişe ediliyor. TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarına karşı çıkan muhalefet kanadı, işsizliğin 14 milyona dayandığını iddia ediyor. İşte o çok çarpıcı açıklamalar…

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, pandemi sürecinde kısa çalışma ödeneği ile 3 ay işten çıkarma yasağı getirmişti. Salgın devam ederken, kısa çalışma ödeneğinin 3 ay daha uzatılması beklenirken Bakanlık, 17 Temmuz’da bitecek olan bu sürenin sadece bir ay daha uzatıldığını duyurdu. Yani Kısa Çalışma Ödeneği ile işten çıkarma yasağı 17 Ağustos 2020 itibari ile kaldırılmış oluyor.

YASAK DÖNEMİNDE BİLE 638 BİN KİŞİ İŞTEN ÇIKARTILDI

Kısa Çalışma Ödeneği ile işten çıkarma yasağının bir ay sonra kaldırılması, işsizlik rakamlarının gerçek boyutlarını ortaya koyacak. SGK yaptığı açıklamada, işten çıkarma yasağı döneminde, 17 Nisan 2020 itibari ile 638 bin sigortalı çalışanın işten çıkarıldığını duyurdu. Yasak olmasına rağmen bu kadar kişinin işten çıkarılması, yasak sonrası kaç kişinin işinden olacağını perdeler niteliğinde.

UZATMA HAKKI CUMHURBAŞKANI’NDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işten çıkarma kısıtlamasını 3 ay daha uzatma yetkisi bulunuyordu. Bakan Selçuk’un yaptığı açıklama da alınan kararın bu yönde olduğunu düşündürdü.
Ancak işten çıkarma kısıtlaması beklendiği gibi 3 ay uzatılmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açılamada 17 Temmuz’da sona eren sürenin sadece 1 ay uzatıldığını belirtti.

TÜİK her ne kadar işsizlik rakamlarının düştüğünü beyan etse de muhalefet gerçek işsizlik rakamlarının 14 milyon civarında olduğunu iddia ediyor. işten çıkarma yasağının kalkması ile bu sayının 18 milyonlara çıkacağını iddia eden CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TÜİK rakamlarını ele alarak şu açıklamalarda bulundu;

ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILANLAR İŞSİZ SAYILMADI

“TÜİK bu dönemde yüz yüze anket yapmaktan kaçınmıştır. Ayrıca halihazırda istihdamda olmayan ama TÜİK tarafından işsiz olarak değerlendirilmeyen kısa çalışma ödeneği alanlar ve ücretsiz izne çıkartılanlar TÜİK’e göre işsiz sayılmamaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

TÜİK’in son 4 hafta içinde iş arayanları işsiz saydığını daha önce iş arayan ve halen iş bulamayan vatandaşları işsiz olarak değerlendirmediğini ifade eden Ağbaba, şöyle devam etti:

İŞSİZLİK RAKAMLARI 14 MİLYONA DAYANDI

“Ayrıca verilerde dikkat çekici bir diğer nokta ise hem istihdam hem iş gücünde yaşanan azalmadır. İstihdam bir yılda 1 milyon 662 bin kişi azalmış ve iş gücüne katılım yine son 1 yılda 2 milyon 235 bin kişi azalmıştır. Yani son 1 yılda 2 milyon 235 bin kişi deyim yerindeyse iş bulmaktan artık ümidini kesmiştir. Gerçek işsizlik 14 milyona dayanmıştır. Şu anda geniş tanımlı işsizliği ve istihdam olmayıp da işsiz sayılmayanları hesaba kattığımızda gerçek işsiz sayısı kayıt dışı çalışanlar hariç 14 milyona dayanmıştır. TÜİK son 2 yıldır neredeyse istatistik kurumu değil adeta bir inandırma kurumu olarak görev yapmaktadır. TÜİK bir devlet kurumundan öte iktidara ait bir kurum olarak ne yazık ki işlev görmektedir. Binlerce iş yeri kapanmış, milyonlarca kişi işsiz kalmışken TÜİK’in adeta şaka yaparmışçasına yayımladığı verilerin gerçeklik ile ilgisi yoktur.”

Muharrem İnce: Hem çalışmayan hem de işsiz sayılmayan bu insanlar nereye gitti?

CHP’li Muharrem İnce de işsizlik rakamlarıyla ilgili Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

ÇALIŞMAYANLAR İŞSİZ SAYILMIYOR MU?

“Aynı anda hem işsizlik azalmış, hem istihdam edilen kişi sayısı azalmış. Hem işsizliği hem istihdamı aynı anda düşürme başarısı gösteren ekonomi yönetimini kutluyorum. Hem çalışmayan hem de işsiz sayılmayan bu insanlar nereye gitti?”

İlgili Makaleler