Gündem

İYS devreye giriyor: Vatandaşlar 1 Aralık’tan itibaren istemedikleri mesajları almayacaklar!

Türkiye’de binlerce vatandaş, cep telefonlarına gelen ticari mesajlardan şikayetçi. Bu nedenle Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığın uygulamaya koyduğu, İleti Yönetim Sistemi (İYS) ile artık şirketler herkese mesaj yollayamayacaklar.

Türkiye’de istenmeyen mesajlar nedeniyle 500 bin şikayet gerçekleştirildi. Bu nedenle Ticaret Bakanlığı İYS uygulamasına geçmeye karar verdi. İYS sistemi ile vatandaşlar artık onaylamadıkları şirketlerin mesajını almayacaklar. Sistem uygulamaya 1 Aralık 2020 tarihi itibariyle geçecek. İYS sistemi üzerinden vatandaşlar sistem üzerinden hangi firmalara onay verdiğini görebilecek, istediğinde ise bu onayları iptal edebilecekler. Ayrıca gelen mesaj nedeniyle şikayette bulunan vatandaşlara 15 gün içerisinde cevap verilecek.

Vatandaşların cep telefonuna mesaj göndermek isteyen şirketlerin, aldıkları onayları 5 gün içerisinde İYS sistemine yüklemeleri gerekiyor. Bu işlemden sonra vatandaşların telefonlarına bu onayların geçerli sayılacağı ile reddetme imkanının kullanılabileceği bilgisini içeren iletiler gönderilecek. Vatandaşlar bu iletileri 16 Ocak 2021 tarihine kadar kontrol edebilecek.

Ayrıca sesli aramada; tacirler, ticaret unvanına, esnaf, adı ve soyadına yer verebilecek. Hizmet sağlayıcı ret bildirimlerini 3 gün içerisinde İYS ‘ye bildirmek zorunda olacak.

İYS Başvuru nasıl yapılır?

Başvuru adımlarında dikkat edilmesi gerekenler;

Başvuru süreci sadece Hizmet Sağlayıcılar içindir.

İleti Yönetim Sistemi hakkında bilgi almak isteyen alıcılar ileti yönetim sistemi internet sitesi üzerinden Vatandaşlar sayfasını ziyaret edebilir.

Başvuruyu sadece MERSİS kaydı olan ve bu kayda göre yetkili görünen kişiler yapabilir.

MERSİS’te yer alan bilgilerinizin doğru olduğundan emin olunuz. Güncel olmayan bilgilerinizi ancak MERSİS üzerinde güncelleyebilirsiniz.

Mersis’te kayıtlı değilseniz nasıl başvuracağınız hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Başvuru öncesinde Marka Tescil Belgelerinizi PDF formatında hazırlayınız.

Ticari unvanınız dışında farklı isimlerle de ticari elektronik ileti gönderimi yapıyorsanız, marka tescil belgelerinin sisteme yüklenmesi zorunludur.

İlgili Makaleler