Kabine Toplantısı Sona Erdi! Cumhurbaşkanı Erdoğan Toplantıya İlişkin Açıklama Yaptı

Saat 16:20’de başlayan Kabine Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantıya ilişkin açıklama yaptı. Gündemin en önemli konu başlıkları yüz yüze eğitim, koronavirüs tedbirleri yer aldı. Yasaklar, Afganistan ve orta vadeli program gibi konular hakkında gelen açıklamanın detayları…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Toplantı Sonrası Açıklamaları

“Olimpiyatlarda Türkiye toplamda 23 madalya kazanarak tarihin en büyük başarısını elde etmiştir. Bu daha büyük zaferlerin yolunu açmıştır.

Son dönemde çok sayıda ülke yöneticisi ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdik. İkili ilişkilerimizi ve bölgesel konuları ele aldık. Malazgirt Zaferi’nin yıldönümünü de yine 26 Ağustos’ta gerçekleştirdik. Milletlerin sembolleri ile yaşadığı gerçeği ile de Ahlat’taki külliyemizin açılışını yaptık.

Ülkemizi savunma sanayiinde en üst lige çıkartmakta kararlıyız. Ay yıldız projesinin temelini attık. Ay-Yıldız projesiyle ordumuzu tek çatı altında yönetebileceğimiz dünyanın en modern savunma merkezlerinden birine sahip olacağız. İnşallah bu projeyi 19 Mayıs 2023 tarihinde ordumuzun ve milletimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz.

Adli yılımızı da Yargıtay’ın yeni binasında açtık. Daha önce Yargıtay 6 ayrı binada yer alıyordu. Şimdi ise 10 bloktan oluşan yeni binasında yer alacak.

Rize ziyaretinde sel felaketinin ardından yapılan çalışmalarla ilgili bilgi almak dışında yeni projelerin temel atma törenlerine iştirak ettik. İlk olarak Rize-Mardin hattındaki İyidire-İkizdere yolu ile Hurmalı Tünelleri’ni hizmete açtık.

Rabbim bu ülkenin ve milletin geceleği için çalışan herkesten razı olsun. İnşallah 2023 hedeflerimize ulaşarak tüm bu gayretleri taçlandıracak, ülkemizi hak ettiği seviyeye çıkartacağız.

Salgınla mücadelenin sürdüğü bir dönemde üst üste yaşanan afetlerin acısını hissettik. Yangınların söndürülmesi sonrası zararların telafisi başladı. Amacımız bir yıla kadar yeniden inşa edilecek yapıları bitirip hak sahiplerine teslim etmektir

Bir süre önce Rize ve Artvin’de de sel felaketleri yaşanmıştı. Özellikle Kastamonu ve Sinop’ta eşi benzeri görülmemiş bir manzarayı yaşadık. Mesela Bozkurt’ta bir yılda yağan yağış 2 günde düştü. Felaket bölgelerine adeta çıkarma yaptık. Afet gününden beri 3-5 günlük istisnalar dışında bölgeden ayrılmayan bakanlarımız var. Adeta afet bölgesine kamp kurdular. Avrupa’daki sel felaketlerinin ardından aylarca kaldırılamayan atıkları birkaç haftada temizledik.

Bugüne kadar afet bölgesine 287 milyon ödenek aktarılmıştır. Afetler için düzenlenen yardım kampanyasında toplanan mebla 345 milyon lirayı buldu. Üç afet bölgesinde vatandaşlarımızın 509 milyon liralık zararı çıktı. Zarar gören çiftçilerimizin sayısı 3 bin 800 civarında. Hiçbir vatandaşı mağdur etmeden felaketlerin izini silmekte kararlıyız.

Geçtiğimiz yıl pek çok ülke krizin etkisini azaltmak için genişleyici politikalar yöneldi. Böylesine zorlu bir dönemde Türkiye, salgının olumsuz etkileriyle mücadelede başarılı oldu. Uyguladığımız kararlı ve etkin politikalar ile büyümeyi destekleyici adımlar önemli rol oynadı. Türkiye ekonomisi kesintisiz büyümesini sürdürdü. Bu senenin ilk yarısında da güçlü büyüme devam etti. Türkiye, yılın ilk çeyreğinde, %7,2, ikinci çeyreğinde %21,7’lik büyümeye ulaştık. Türkiye bu başarısıyla dünyada İngiltere’den sonra ikinci sırada yer aldı.

Sanayi üretimi büyümenin sürükleyici gücü haline geldi. Bir diğer olumlu gelişme ise makine teçhizat yatırımlarımızın yedi çeyrektir büyümeye devam etmesidir. Bu rakamlar büyüme potansiyelimizi daha da artıracaktır.

İhracatımız rekorlar kırmaya devam ediyor. Ağustos itibarıyla 207 milyar doları aştı. Dünya ihracatından aldığımız pay da artıyor. Salgın nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de zayıflayan turizm sektörü toparlamaya girdi. Cari işlemler açığımız yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, 7.6 milyar dolar azalarak 13.6 milyar dolar seviyesine geriledi.

Geçen seneyi 93.3 milyar dolarla kapattığımız döviz rezervleri, özellikle muhalefet burayı iyi dinlesin, 27 Ağustos itibarıyla 118 milyar doları aşmış durumda. Bu yılın ilk yarısında sağlanan istihdam artışı 1.5 milyonu aştı. Enflasyon meselesinin de üstesinden geleceğiz. Enflasyonun kalıcı olarak tek haneli rakamlara inmesini hedefliyoruz.

Mali disiplinin sürdürülmesi olmazsa olmazlarımız arasındadır. Bir defa bunu herkes bilecek. Bu yılı yüzde 9 civarında bir büyüme ile kapatmayı hedefliyoruz. Ekonominin yüzde 5.3 büyümesini öngörüyoruz.

Teknoloji odaklı sanayi hamlesini südürerek, KOBİ’lerin dijital dönüşümüne daha çok katkı sağlayacağız. Eğitimde fırsat eşitliğini tahkim edeceğiz. Kadınların elektroni ticaret faaliyetlerini teşvik edeceğiz.

Orta vadeli program dönemi boyunca ihracattaki artışın devam etmesini bekliyoruz. İhracatın 2021 yılında 211 milyar doları, program sonunda ise 250 milyar doları aşacağını düşünüyoruz. Turizm gelirlerinin 33 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz.

Gümrük Birliği başta olmak üzere serbest ticaret anlaşmalarının güncellenmesini sağlayacağız. Uzak Ülkeler Stratejisini hayata geçireceğiz. Türkiye’ye coğrafi olarak uzak ancak ihracat potansiyeli yüksek ülkelerle ticareti geliştireceğiz. İhracatçıların potansiyel pazarlara erişimini hızlandıracağız. Bütçe açığını sene sonu yüzde 3.5 olarak revize etmiştik. İnşallah bu hedefi rahat şekilde yakalacağız. Orta vadeli programımızın bir kez daha ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Salgınla mücadelede hala tek ve en önemli kozumuz aşıdır. Okulların açıldığı iş yerlerinin üretime geçtiği şu günlerde vatandaşlarımızı aşılarını yaptırmaya ve tamamlayamaya davet ediyorum. Önümüzdeki günlerde başlayacak çeltik hasatı için alım fiyatlarını belirledik.”

Exit mobile version