GündemÖnemli Başlıklar

Kadın Sığınma Evlerinde yaşanılan sorunlar hakkında meclise araştırma önergesi verildi

Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran Kadın Sığınma Evlerinde kalan kadınların sorunlarına ilişkin meclise bir araştırma önergesi sundu. Önergede, Kadın Sığınma Evleri’nde kalan bayanların cep telefonlarına el konulduğu, kadınların sürekli kapalı alanda kalmaya zorlandıkları ve aşağıda sunduğu diğer gerekçelerden dolayı psikolojilerinin bozulduğunu ileri sürdü.

Ayşe Acar Başaran’ın konu hakkında sunduğu araştırma önergesinde şu ifadelere yer verildi;

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Kadın Sığınma Evlerinde kalan kadınlar odağa konulmamaktadır. Genel yaklaşım kadınların korunması ancak aslında kadının ait olduğu yerin ailesinin yanı olduğu yönündedir.

Sığınaklar çok kalabalık ve yetersizdir. Kaynaklar nitelikli sosyal çalışmaya ayrılmamaktadır. Bazı sığınaklara Diyanetle yapılan protokoller doğrultusunda haftada iki kez vaizelerin gittiği iddiaları vardır. Bunlar rehabilitasyon olarak geçmektedir ancak birçok kadının bir uzman psikologla uzun soluklu terapi ihtiyacı olduğu ve bu ihtiyacın karşılanmasıyla birlikte kadınların güçlendiği bir gerçektir. Kaynaklar kadınların asıl ihtiyaçları ve hayata tutunması için kullanılmalıdır. Mümkün olan her koşulda aile kurumunu ayakta tutma çabası kadınlara zarar vermektedir. Kadınların duygularını ortaya çıkarma ve aralarındaki ilişkilerin krize dönmemesi için grup çalışması yapılması gerekmektedir.

Güvenlik endişesinin fazla olması çok baskıcı politikalara sebep olmaktadır. Yarı açık cezaevi gibi uygulamalara sahip sığınma evlerinde kadınların telefonlarına el konulmakta, bazı yerlerde yemek saatlerinden tercihlerine her şeylerine karışılmakta, kadınlara adeta oraya ait olmadıkları ve adeta cezaevi modeliyle suçlu oldukları hissettirilmektedir. Sürekli kapalı alanda kalmak kadınların psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir. Kadının özgürlüğünü kısıtlamayacak ama güvenliğini de sağlayacak bir denge sağlanmalıdır. Kadınların sosyalleşmesi, iş bulması, dışarı çıkması, destek alabilmesi gerekmektedir. Şehir merkezlerinden uzak yerlere sığınma evi kurulmamalıdır.

Sığınma evlerindeki uygulamalar genellikle etkili tedbirlerin verilmemesi veya verilen tedbirin etkili uygulanmaması nedeniyle kağıt üstünde kalmaktadır. Kanuna göre kadın sığınakta kalabilir, adresini gizleyebilir, geçici maddi yardım alabilir; ancak bulunduğu ilden başka bir ile taşman kadın gizlilik sebebiyle başka ilde görünen ikametinden dolayı yardım alamaya bilmektedir.

Sığınma evindeki kadına riskleri hatırlatmak, kadını bilgilendirmek gerekmektedir. Her kadın için ayrı bireysel plan yapmak gerekmektedir. Bir kadın için sığmak dışı güvensiz ise o kadın için belli güvenlik tedbirleri alınmalıdır. Bu koşullarda tüm kadınları sığmaktan çıkarmamak istenmeyen sorunlara yol açabilmektedir. Kadınlar kendilerini tecritte hissetmektedir. Sığınma evinde kalırken, koruma kararma rağmen şiddet görmeye, tehdit almaya devam eden hatta öldürülen kadınlar olmuştur.

Özellikle bu konuda güvenlik sistemlerinin tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Fail erkekleri durdurmayan ancak kadını hapseden bir sistem mevcuttur. Kadın sığınma evlerinin kadınlar için yaşamlarım yeniden kurabilecekleri sosyal ve psikolojik geçiş alanları olması adına gerekli araştırma ve düzenlemeler yapılmalıdır.

Resmi Evrakı Görüntülemek için BURAYA TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler