Gündemde EYT çalışmaları öncesinde Aralık ayı itibariyle sözleşmeli personelin kadro ve geçişi netleşti ve süreç takip ediliyor. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin sözleşmelilerin kadroya geçişine yönelik bazı değişikliklerin olabileceğini ifade ettiği konuşmaları da dikkat çekiyor. Kapsamın genişletildiği ifade edilirken sözleşmeli personel pozisyonuna Kültür Bakanlığı çalışanları ve 50 /D ile görev alan araştırma görevlileri de eklendi.
ADAYLIKTAN ÇIKARAK KADROYA KAVUŞANLAR İÇİN YASA NE ZAMAN GELECEK?
Uzun yıllardır sözleşmeli işçilerin beklemiş olduğu haklar sonunda tanınıyor. Aynı görevi yaptığı halde aynı işyerinde çalıştığı halde farklı statülerde değerlendirilen aynı haklar verilmeyen işçilerin pozisyonu artık eşitleniyor. Aralık ayı bitmeden yasanın çıkması bekleniyor. 3+1 şartı kapsamında 3 yıl çalışan sözleşmeli aday memur olabiliyor.
Aday memurluk süresinin bir yılı tamamlandığında kadroya geçip memur statüsüne kavuşuyor. Şu anda 3 yılı dolmayan tüm sözleşmeliler istediğinde kadroya geçiş yapabiliyor. Kadroya geçmek istemediğinde ise hakları korunmaya devam ediliyor. İstisnasız ve süresiz çalışma kapsamı bulunsa dahi sözleşmeli pozisyondan kadrolu pozisyonuna ataması yapılacaktır, ibaresi de dikkat çekiyor.
SÖZLEŞMELİYKEN KADROYA ALINAN PERSONELİN EMEKLİLİĞİ NASIL OLACAK?
En çok merak edilen konu ise memur kadrosuna geçiş yapan bir sözleşmelinin emeklilik sürecinde nelerle karşılaşacağı oluyor. Oluşabilecek prim farkı ya da 2008 yılından sonra işe başlaması durumu değiştirecek mi? konusu da merak ediliyor. Sözleşmeli olarak çalışan her bir personel 4/A pozisyonda sigortalılığa sahipken 4/C pozisyonuna geçiş yapıyor. Memur kadrosuna geçildiği anda emeklilik şartları elbetteki değişiyor.
İlk kez 1 Ekim 2008 yıl öncesinde sigortalı bulunan bir kişinin ödenen son 7 yıllık primine bakılıyor. Sigortalılık statüsü üzerinden ödenen son 7 yıllık prim ücretinden emekli oluyor. Sözleşmeli bir personel 2008 yılı öncesinde iş başlangıcı bulunuyor ve kadroya geçişi tamamlanmışsa memur kadrosu pozisyonunda iken 1260 gün en az olacak şekilde görev aldığında 4/A ya da 4/C statüsünden emekli olabiliyor.