Sağlık

Kahve İle İlgili Yayınlanan Yeni Araştırma Bilinen Her Şeyi Unutturdu! “Demleme Yöntemi Çok Önemli!” Meğer Kahve…

Şimdiye dek kahvenin insan sağlığı açısından olumsuz bir içecek olduğu klişesi genel geçer kabul ediliyordu. Geçtiğimiz yıllarda İngiltere’de gerçekleştirilen bir araştırma bunun böyle olmadığını gözler önüne sermiş ve kahvenin kronik karaciğer hastalığı başta olmak üzere pek çok hatalıkta önleyici bir besin olduğunu kaydetmişti. Bu araştırmaya bir yenisi daha eklendi.

Çin’de gerçekleştirilen bir araştırma, İngiltere’de yapılan kahve araştırmalarını doğrular nitelikte sonuçlar ortaya koydu. Çinli bilim insanlarının gerçekleştirdiği ve 500 binden fazla kişinin katıldığı kahve araştırmasında kahve tüketen insanların tüketmeyenlere göre daha düşük ölüm riskine sahip olduğu ortaya çıktı. Ancak araştırma kahvenin demleme yönteminin bu risk faktörü üzerinden inanılmaz bir etkiye sahip olduğunu da gözler önüne serdi.

Çin’in Yaptığı Son Araştırma Kahve İle İlgili Klişeleri Yıktı

Kahve tüketen insanların tüketmeyenlere göre daha düşük ölüm riskine sahip olduğunu ortaya koyan araştırmada denek olarak ele alınan 500 bin kişinin genetik kodlarından yaşam tarzlarına; sağlık bilgilerinden sigara içme durumlarına; gelir düzeylerinden kahve içme yöntemlerine kadar pek çok detay ele alındı. 7 yıl boyunca gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda soğuk demleme yapmadan günde 2,5-3,5 bardak arası şekersiz kahve içen kişilerin diğer kişilere göre daha düşük bir ölüm riskine sahip olduğu ortaya çıktı. Şekerli kahvenin ölüm riskini artırdığına ilişkin kanıyı da inceleyen uzmanlar, yapay tatlandırıcıları yakından inceledi. Ancak yapılan incelemeler, tatlandırıcıların ölüm riski üzerinde belirleyici bir etken olmadığını ortaya çıkardı.

Araştırma Sonuçları Herkesçe Kabul Görmüyor

Elbette bilimde bir şeyi kesin bir dille ifade edebilmek için aynı konu üzerinde yapılan binlerce araştırmanın aynı sonucu alması gerekiyor. Bu araştırma için ise, böyle bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla bu duruma dikkat çeken uzmanlar, bu araştırmanın sonucunun kesinlik göstermeyeceğini vurguluyor. Bu nedenle de kahveyi şekersiz ya da şurup kullanmadan içmenin daha sağlıklı olacağını kahvekolik olan kişilere hatırlatıyor. Üstelik Glasgow Üniversitesi’nden bir profesör de bu araştırma sonuçlarının kesinliği olmadığını, kahve içen insanların maddi durumlarının daha yüksek olduğunu gösteren pek çok araştırmanın var olduğunu, dolayısıyla da bu kişilerin sağlıklı yaşama daha kolay erişebileceklerinin hatırlanmasını gerektiğini belirtiyor.

İlgili Makaleler