GündemPolitika

Kamu Denetimi Kanunu’na ve özellikle Mülki Kolluk Usul Kanunu ihtiyaç var!

İYİ Parti Milletvekili Behiç Çelik, TBMM kürsüsünde Kamu Denetimi Kanunu’na ihtiyaç olduğunu belirtti. ‘’Polis ve jandarmanın güç ve caydırıcılığı artırılmalıdır. Terörle mücadeleye yeni bir perspektif getirilmelidir’’ diyen Çelik, özellikle Mülki Kolluk Usul Kanunu çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. Konu ile ilgili açıklama yapan Behiç, şu ifadeleri kullandı;

SAHİL GÜVENLİK SUBAY VE AMİRALLERİN EMEKLİLİĞİ

Sahil Güvenliğe gelince; İçişleri Bakanlığına bu teşkilat süratle uyum sağlamayı başarmıştır ancak kendi kanunlarının 7’nci maddesinde hizmetlerine ihtiyaç duyulan subaylar 60, amiraller 65 yaşında emekli oluyor, bu da Bakan onayıyla mümkün. Bu yetkinin kötüye kullanılmaması, partizan kullanılmaması önemli. Bir de mülki görev tanımı var. Mülki görev değil, bütünüyle bağlandığı için artık idari görev olarak düşünülmeli ve 4483 sayılı Kanun kapsamında da suçun işlendiği yer mülki amiri izin vermeye yetkili merci olmalı. Sulh ceza hâkimliğince sık sık gereksiz arama yapılmamalı ve CMK’deki makul şüphe yetkisi yeniden değerlendirilmelidir diyorum.

Evet, bütçe için söylenecek çok söz var ama zaman kısıtlı. Emniyetimiz, Jandarmamız ve Türk ordusu çok değerli teşkilatlarımızdır. Bunlar olmadan onurumuzdan, namusumuzdan, şerefimizden, bağımsızlık ve egemenliğimizden söz edilemez. Unutmayalım ki FETÖ’den en ağır bedel ödeyen teşkilat Emniyet teşkilatıdır. Teşkilatın yiğit insanları hep direnmesine rağmen büyük mağduriyetler ve ızdıraplar yaşamışlardır.

KAMU DENETİMİ KANUNU

Kamu denetimi kanununa ihtiyaç var. Polis ve jandarmanın güç ve caydırıcılığı artırılmalıdır. Terörle mücadeleye yeni bir perspektif getirilmelidir ve özellikle mülki kolluk usul kanunu çıkarılmalıdır. Yolsuzluk ve kayıt dışılıkla mücadele zorunludur. Polis mülki makamlarla güçlendirilmeli, 5442 sayılı Kanun’da ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda yeni düzenleme yapılmalıdır diyorum. Benim -İçişleri Komisyonu üyesi ve yıllarca polisin amirliğini yapmış bir kişi olarak- Türk polisine olan güvenim tamdır; iç ve dış faktörler nedeniyle teşkilatta meydana gelen sıkıntılar, bazı polislerin yıpratıcı gafletleri, bazılarının ihanetleri Emniyetin itibarına asla halel getirmez, bunları yapanlara da biz hakkımızı helal etmeyiz.

İlgili Makaleler