Polislerin 9 Maddelik Talep Listesi TBMM Genel Kurulu’nda Dile Getirildi

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal TBMM Genel Kurulu’nda yapmış olduğu bir konuşmasında polis memurlarının taleplerini dile getirdi.

POLİS MEMURLARININ TALEPLERİ MECLİS GÜNDEMİNDE

Polis Memurlarının  çalışma şartları, terfi, POLSAN, terör tazminatı, maaş, özlük hakları, ek gösterge, görevlendirilme gibi konularda düzenleme istediği o talep listesini TBMM Genel Kurulu’nda okuyan Mahmut Tanal bu konularda meclisin somut adım atması gerektiğini ifade etti. 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal yapmış olduğu konuşmasında ayrıca ek gösterge başta olmak üzere çok sayıda alanda AK Parti’ye eleştirilerde bulundu. 

Polislerin çalışma saatlerine ilişkin konu üzerinde duran Mahmut Tanal, polislerin ayda ortalama iki yüz kırk saat çalıştıklarını, Türkiye’nin içinde bulunduğu görev ve risk sorumlulukları ile çalışma koşullarının yanında, ek görev haricinde çalışan polis memurları, ayda üç yüz yirmi saat mesai yaptıklarını dile getirdi. Bu çalışma sürecine ek görevlerinde eklenmesiyle aylık çalışma sürecinin 400 saate kadar ulaştığını ifade etti. 

06 Şubat 2019 Çarşamba günü TBMM Genel Kurulunda, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal tarafından okunan 9 maddelik talep listesi.

TBMM GENEL KURULU’NDA DİLE GETİRİLEN O LİSTE

1) Yirmi beş yıl hizmet eden polisin en düşük devlet memuruyla aynı maaş üzerinden değil, meslekte aldığı maaş üzerinden emekli edilmesini istiyor.

2) Polisin çalışma şartları amir ve müdürünün iki dudağının arasında olmamalıdır, “ikinci bir emir” kavramı ortadan kaldırılmalıdır, polisin de insan olduğu unutulmamalıdır.

3) Liyakat usulünün yerle bir edildiği Emniyet teşkilatında başka bölümlerden mezun olan mesleğini yapamamış olanlar, altı aylık eğitimle yardımcı komiser olanlar, işi bilmedikleri için polis memuruna mobbinge varan uygulamalarda bulunuyor.

4) Toplumun huzur ve güvenliğini emanet ettiğimiz polislerin hak ettikleri ücretlendirme için ek göstergelerinde bir düzenleme yapmak gerekmektedir. Polisler ek göstergelerinin 3600 olmasını istiyor. Polislerin çözülmesini en çok istediği sıkıntı ek gösterge sorunudur. Polis teşkilatında lise mezunu polisler yok sayılmış durumda. Mesleğe sonradan giren ve meslek içinde yüksekokul ve üniversite mezunu olanların ek göstergeleri 3000 yapıldı ancak lise mezunu olan polislerin ek göstergesi 3000 yapılmadı. Tahsil farkı gözetmeden ek göstergenin adil olarak tıpkı Jandarmada olduğu gibi polisler arasında da ayrım yapılmadan verilmesi gerekmektedir.

5) Polislerimizin özlük haklarının Jandarmanın özlük haklarıyla eşitlenmesi gerekmektedir. Bundan tam üç yıl öncesi, 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle Jandarma teşkilatının sivilleştirilmesi, Emniyet teşkilatı ile Jandarma teşkilatının eşitlenmesi amaçlanmış idi ancak yasalar nezdinde eşitlediğimiz Jandarma ile polisin özlük hakları eşitlenmemiştir. Yani 2’si şehit oluyor, 2’si ağır şartlar altında çalışıyor, 2’si sayesinde bu ülkenin güvenliği sağlanıyor ancak 2 kurum arasında mali eşitlik yok. Terör tazminatının belirlendiği yıllar ocak ayları ancak uçuk rakamlar var. Bu anlamda adil bir düzenleme yapılmamış durumda. İstanbul ili içerisinde terör tazminatı 275 TL olarak veriliyor.

6) Polise görev esnasında verilen kumanyalar yetersiz. Kantin usulü, bir çocuğun doyabileceği miktarda kumanya veriliyor.

7) Polis memurları yirmi dört saatinin üçte 2’sini çalışarak geçiriyor, fazla mesai artık polisin yaşam tarzı oldu. Bir polisin fazla mesaileri hesaplanırsa memurun 2-3 maaşına denk gelir. Polise ek gösterge tazminatı verilmiyor.

8) Polisin olmazsa olmazı şu kelepçeleri polis kendi parasıyla alıyor değerli arkadaşlarım. Bunu kendi parasıyla aldığını biliyor musunuz? Devlet her polise kelepçe vermiyor. Örneğin, terörle mücadelede şubeye veriliyor, Çevik Kuvvete bu kelepçe veriliyor ancak çoğu birime bu kelepçe verilmiyor. Kelepçenin yanı sıra, polisin kullandığı şu montu, yine monta taktığı şu armaları polis yine kendi cebinden alıyor ve aynı zamanda, bazı birimlerde, polis, kullandığı şu copları yine aynı şekilde kendi parasıyla alıyor.

Bu şekilde devlet bürolarında çalışan polis memurlar var. Bu memurlar göreve gönderildikleri zaman deniliyor ki: “Şu yeleği kendi paranla al, nerede bulursan bul, kelepçeyi nerede bulursan bul ama yeleği de sivil giyindiği zaman giymek zorundasın.” Bu zorunluluğu getiriyor. Mademki sivil olarak polisi göreve gönderiyorsa devletin, polisin bu teçhizatını, bu malzemesini de temin etmesi gerekir.

9) Polisler için bir başka sıkıntı da POLSAN. POLSAN çok önemli bir kurum. POLSAN daha önce ihtiyariydi, yasayla bu zorunlu hâle getirildi. Mademki Jandarmayla eşit hâle getirildi, OYAK’ta verilen tazminat miktarları daha yüksek, kredi oranları daha yüksek ve faizleri daha düşük ama POLSAN’daki gerek faiz ve gerekse de verilen kredi oranları polisin aleyhine teşkil etmekte.

Kamuilanlari.com

Exit mobile version