GündemKamu Haberleri

Kamudan ihraç edilenler emekli ikramiyesi alabilecek mi? SGK kararını duyurdu, ikramiyenin önü açıldı!

Türkiye’de birçok vatandaş uzun yıllar çalıştıktan sonra emeklilik hakkını elde ederek, emekli aylığı ile rahat bir yaşamın hayalini kuruyor. Ancak birçok vatandaş için emeklilik karşısında çeşitli engeller bulunuyor. Bu grupta yer alan ve bir dönem kamudan istifa eden ya da kamudan ihraç edilenler için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekli ikramiyesi ödenmesi ile ilgili bir karar aldı. Kamudan ihraç edilen ya da kamudan istifa eden ve ikramiyesini almak için uzun yıllardır mücadele verenler bu karara fazlasıyla sevindi. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre emekli ikramiyesi alma şartını taşıyanlara ikramiye verilecek.

SGK İkramiye Kararını Verdi

SGK, memurluktan atılan yüz binlerce vatandaşı ilgilendiren ikramiye kararını verdi. 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi ile çeşitli kadrolardaki görevlerinden atılan memurlar gibi birçok kamu kurumundan ihraç edilenler için SGK Yönetim Kurulu, Danıştay’ın bu konu hakkında verdiği kararlar çerçevesinde emekli ikramiyesi verilmesine karar verdi.

KHK ile görevinden ihraç edilenler başta olmak üzere, memuriyeti sonlandırılan, kamu görevinden çıkarılan gibi kişiler için, kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına aykırı şekilde sona erenlere emekli ikramiyesi verilmiyordu. Bu kişiler, ikramiye alabilmek için dava yoluna başvuruyordu.

Kimler Emekli İkramiyesi Alabilecek?

Danıştay’da kesinleşen davalar, geçtiğimiz yıldan itibaren SGK aleyhine sonuçlanmaya başladı ve davalardan kaynaklanan yasal faiz, avukatlık ücreti ve yargı giderlerinin artmasından sonra SGK Yönetim Kurulu, 6 Ocak 2022’de oybirliği ile bir karar aldı ve karar 4 Şubat tarihinde Genel Yazı ile merkez ve taşra teşkilatlarına iletildi.

Alınan karar ile birlikte 5434 satılı Kanuna göre emekli ve malul aylığı alanlar: Memuriyetleri görev sonlandırma, meslekten çıkarılma, kamu görevinden çıkarılma ya da re’sen emekliye sevk edilme nedenleri ile sona erenlerden, 6 Ocak tarihi sonrası birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden 5434 sayılı Kanun’a göre memuriyetteki hizmet ve süresi tek başına yeterli olanlara emekli ikramiyesi ödenecek.

İlgili Makaleler