Karadeniz’de Keşfedilen 540 Milyar Metreküp Doğalgazda Sona Gelindi: Tarih Belli Oldu! 2023 Yılında Günde Tamı Tamına…

Şimdilerde çalışmaların son sürat sürdüğü öğrenilen Karadeniz’deki doğalgaz sondajı ile ilgili Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda konuştu. Geçmiş dönemin hesaplarına ilişkin bilgi veren Bilgin, gelecek döneme ilişkin de hedefleri açıkladı.

Karadeniz’de keşfedilen 540 milyar metreküp doğalgazın ekonomiye kazandırılması için çalışmaların sürdürüldüğüne dikkat çeken Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, ilk üretim için 2023 yılını hedef gösterdi. Günde 10 milyon metreküp, plato üretimde ise günlük 40 milyon metreküp gaz üretileceğini belirten Bilgin, çalışmaların detaylarını komisyona aktardı.

TBMM KİT Komisyonu, Karadeniz’deki Sondaj Çalışmalarını Denetledi

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda sondaj çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, geçen yıl 34 yeni keşifle 70,7 milyon varil petrol eşdeğeri rezervin Türkiye kaynaklarına eklendiğini duyurdu. Ardından bu yeni kaynak için 112 kuyu sondajı yapıldığını belirten Bilgin, 2022 yılında ise 95’i arama, 55’i üretim olmak üzere toplam 150 sondaj yapılmasının planlandığını komisyon ile paylaştı. TPAO’nun 2023 yılı hedeflerinden de bahseden Bilgin; “Karadeniz’de ilk üretim 2023’te olacak. Başlangıçta günde 10 milyon metreküp, plato üretimde günlük 40 milyon metreküp gaz üretilecek” diye açıklamalarda bulundu.

Sondaj Çalışmalarında İlk Hedef Doğa Akdeniz

İlerleyen dönemlerdeki sondaj çalışmalarına ilişkin de önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, “İki sismik gemimiz de envanterde bulunuyor. Dördüncü sondaj gemimiz Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerimiz için planlandı. Söz konusu yeni sondaj gemisi Taşucu’nda yaklaşık iki ay süre sonra sondaja, Temmuz başı gibi ise Akdeniz görevine hazır olacak hazır olacak” diye konuştu. Ardından sondajın maliyetinin TPAO ile çok daha düşüğe geldiğini belirten Bilgin; “Derin denizlerde bir sondajın maliyeti yabancı ortaklarla 246 milyon dolara, TPAO’nun imkanlarıyla ise 33 milyon dolara mal oluyor. Bu da derin denizlerde rekabet edilebilir, sürdürülebilir gücümüzün göstergesi” ifadeleri ile sunumunu tamamladı.

Exit mobile version