Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kendi evini yapmak isteyen vatandaşa Emlak Katılım Bankası aracılığı ile 200 bin TL nakit destek verildiğini açıkladı. Bakan Kurum konuya ilişkin açıklamasında, “125 bin TL olan kredi limiti 200 bin TL’ye çıkardık. Bu kredinin faizinde ise 400 baz puanlık indirim yapıyoruz” ifadelerini kullandı. İşte Emlak Katılım tarafından verilen kredinin özellikleri…
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum katıldığı televizyon programında kentsel dönüşüm desteklerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de 6,7 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Bakan Kurum, kendi evini yapmak isteyen vatandaşlara destek olduklarını açıkladı. Bakan Kurum açıklamasında, “”Bu kapsamda 125 bin TL olan kredi limitini 200 bin TL’ye çıkardık. Bu kredinin faizinde ise 400 baz puanlık indirim yapıyoruz” dedi.
Emlak Katılım Kentsel Dönüşüm Finansmanı Çözümleri
Güçlendirme
Riskli yapılarda uygulanır,
Mevcut binanın yıkılmadan güçlendirme yöntemleriyle güçlendirilmesidir,
Güçlendirme maliyeti kat maliklerince finanse edilir,
Yerinde Birebir Dönüşüm (Emsal Artışı Olmayan);
Riskli yapılarda uygulanır,
İlave emsal artışı olmadan mevcut binanın yıkılıp yeniden inşaasıdır,
Proje yapım maliyeti kat maliklerince finanse edilir.
Yerinde Dönüşüm (Emsal Artışı Olan);
Riskli yapılarda uygulanır,
İlave emsal artışı olan binalarda mevcut binanın yıkılıp alınan ilave emsal artışı ile yeniden inşaasıdır.
Proje yapım maliyetinin bir kısmını kat malikleri üstlenir, kalan maliyeti müteahhit finanse eder.
Alansal Dönüşüm;
Riskli yapılarda uygulanır,
Kat malikleri ile müteahhidin anlaşma türüne göre finansman yapısı belirlenir.
Kat Maliklerinin İzlemesi Gereken Adımlar:
Kat Malikleri binalarının risk tespiti için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurur.
Yetkili kuruluştan alınan “Riskli Yapı Tespit Raporu” ile riskli olduğu belirlenen binalarda kat malikleri tarafınca yıkıp yeniden yapım için 2/3 oy çokluğu ile, bina güçlendirme uygulaması için 4/5 oy çoğunluğu ile karar alınır.
Yıkım kararı verilen binalarda kat malikleri ile bir müteahhit firma arasında inşaat yapım sözleşmesi imzalanır ve müteahhit firma aracılığı ile Belediye’den yapı ruhsatı alınır.
Güçlendirme kararı verilen binalarda, güçlendirmeye uygun bir bina ise bir uygulama firması belirlenerek kat malikleri ile güçlendirme uygulama firması arasında sözleşme imzalanır ve uygulama firması aracılığıyla ilgili yerel Belediye’den güçlendirme ruhsatı alınır.
Kat Malikleri Emlak Katılım’ a kentsel dönüşüm finansmanı başvurusunda bulunur.
Emlak Katılım Tarafında Yürütülecek Sürecler:
Emlak Katılım müteahhidi, inşaatın teknik verilerini ve kat malikleri ile müteahhit arasında yapılan sözleşmeyi değerlendirir ve uygun olan projeler için Banka ile müteahhit arasında iş bitirme protokolü imzalanır.
Emlak Katılım kat maliklerinin başvurularını değerlendirir ve uygun gördüklerini onaylar. Emlak Katılım finansman tutarlarını, peşinatları ve diğer tutarları müteahhitin Emlak Katılım’a rehinli blokeli hesabına transfer eder.
Emlak Katılım bankaya rehinli tutarları müteahhit ile yaptığı iş bitirme protokolü kapsamında, inşaatın fiziksel ilerleme oranına göre hakediş usulü peyder pey müteahhite serbest bırakır.
Finansman Desteği:
Emlak Katılım’da Güçlendirme ve Konut finansmanında 120 aya varan vadeler ile işyeri finansmanında ise 84 aya varan vadelerde uygun kar payı oranları ile kat maliklerine kentsel dönüşüm finansmanı sağlanmaktadır. Kat maliklerinin Emlak Katılım’dan kullanacağı Kentsel Dönüşüm Finansmanları için ayrıca devlet desteği bulunmaktadır.