Gündem

Kıdem tazminatı düzenlemesi konusunda geri adım atıldı!

Kıdem tazminatı düzenlemesi hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün son derece önemli açıklamalarda bulundu. Kıdem tazminatı düzenlemesi konusunda hem işçi sendikalarından hem de işveren sendikalarından gelen tepkiler üzerine açıklama yapan Erdoğan, kıdem tazminatı konusunu sendikaların kendi aralarında halletmelerini, kabineye bırakmamalarını söyleyerek neden bu konuyu bize bırakmak yerine kendi aranızda çözmüyorsunuz dedi. Erdoğan Bu kıdem tazminatı konusunda söylediği sözler, bugüne kadar iktidar tarafından yapılan söylemlerden geri adım atıldığına dair işaret olarak algılandı.

İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve akabinde Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Hazine Bakanı Berat Albayrak duyurmuştu, kıdem tazminatı hakkında yapılacak düzenlemeyi. 2022 yılında yürürlüğe geçilecek denilen düzenleme, kıdem tazminatı fonunun kurulması ile ilgiliydi. İşçi sendikaları bu Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında yapılması planlanan kıdem tazminatı düzenlemesini değerlendirmiş ve işçinin kıdem tazminatına el uzatmak, kıdem tazminatları ile ilgili fon oluşturarak sıcak para bulmaya çalışmak diye nitelendirmişti.

KIDEM TAZMİNATI TARTIŞMALARI

Kıdem tazminatı düzenlemesi ile getirilen iddialar arasında, bir işçinin işten çıkarıldığı ya da ayrıldığı zaman yıllık bazında 1 brüt maaş ihtar tazminatının alamayacağı, biriken kıdem tazminatların 60 yaşına kadar alamayacakları, 60 yaşına gelinse de fonda biriken paranın sadece yüzde 25’ini alacağı, geri kalan miktarın ise emekli maaşına yansıtılacağı söyleniyordu. Tüm bu yapılan tartışmaların alevinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bugün kıdem tazminatı düzenlemesi ile ilgili çok önemli açıklama geldi.

BİZE BIRAKMAYIN KENDİ ARANIZDA ÇÖZÜN

Cumhurbaşkanı Erdoğan son zamanlarda çok tartışılan kıdem Tazminatı düzenlemesi ile konuştu. Erdoğan ‘’Her bir işçinin kazanılmış haklarını korumak görevimiz, işçi ve işverene aranızda çözerek karşımıza geliniz diyoruz, kabineye bırakıyorlarsa art niyet var’’ dedi.

Kıdem tazminatı düzenlemesinde geri adım sayılabilecek açıklamalar yapan Erdoğan, Kıdem tazminatı ile ilgili sorunların işçi ve işveren sendikalarını bir araya gelerek kendi aralarında çözmeye çalışmaları gerektiğini vurguladı. Kıdem tazminatı konusunda ki sorunların, kabinenin değil sendikaların çözüme kavuşturması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kıdem tazminatı ile bugün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

İŞÇİ VE İŞVEREN SENDİKALARI BİR ARAYA GELEREK BU SORUNU ÇÖZÜN

‘’Tüm kesimleri huzursuz hissedecek, asılsız dedikodular yayılıyor. Biz ülkemizin sanayisini, ticaretini, üretimini ve ihracatını arttırma çabası içindeyken, aynı zaman da işverenlerin ve çalışanların sorunlarına köklü çözümler getirmeye çalışıyoruz. Kıdem tazminatı konusu da bunlardan biridir. Her bir işçinin kazanılmış haklarını korumak, bu ülkenin cumhurbaşkanı ve kendisi de işçilikten gelen, bir ferdi olarak en başta gelen görevimizdir. Amacımız işçilerimizin kıdem tazminatı haklarını, birilerinin insafına bırakmadan kalıcı ve garantili bir sisteme bağlamaktır. Hep söylerim… İşveren sendikaları, işçi sendikaları gelin bir araya, bu konuyu kendi aranızda halledin.

Kendi aranızda halledemeyip, bunu eğer kabine hallet diyorsanız, ha burada art niyet vardır. Kusura bakmayın… Böyle bir art niyete ne Cumhurbaşkanı olarak şahsım, nede kabinemiz alet olamayız. Niye kendi aranızda bu işi çözmüyorsunuz. Niye bunu kendi aranızda bunu halledemiyorsunuz?.. Bunları halledemeyip, bizi işçi ve işverenin karşısında zor durumda veya kötü durumda bırakmak mı istiyorsunuz?

Bugüne kadar attığımız her adım da, nasıl ki emekçi kardeşlerimizin yanında yer almışsak, bu konuda da aynı anlayışla hareket edeceğiz’’ dedi.

İlgili Makaleler