Kıdem tazminatı eylemleri başladı! Ne gibi değişiklikler yapılmak isteniyor?

İşçi, hükümetin kıdem tazminatını fona dönüştürme girişimi karşısında bugün yurt genelinde eylemlere başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan kıdem tazminatı düzenlemesi ile ilgili geçtiğimiz gün açıklama yapmış ve yapılan açıklamalar, kıdem tazminatında geri adım olarak nitelenmişti. Erdoğan, işçi ve işveren sendikaları kendi aralarında çözsün demişti. "Kıdem gaspı siyasi iktidarın politikasıdır, sorumluğu da size aittir. Bugün çıkıp sendikalara 'aranızda anlaşın, anlaşamıyorsunuz' demenin bir anlamı yoktur’’ diyen Türk-İş, 81 ilde 1.5 milyona yakın el ilanı da dağıttı, yapılmak istenilen değişikliği anlattı. Peki, işçilerin hangi hakları korunacak? Nasıl korunacak? Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği nasıl olacak? Bu ne anlama geliyor? İşlerin maaşlarından her ay yüzde 3 kesinti yapılacağı doğru mu? 60 yaş şartı mı getiriliyor? Bir işçi işten ayrıldığında kıdem tazminatının ne zaman hangi şartlarda alabilecek? Tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) ne demek? TES’in kıdem tazminatına etkileri? İşte işin aslının tüm ayrıntıları…

Kıdem tazminatının Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında fona devredilmesine karşı Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Beşiktaş Belediyesi Fen İşleri Garajında basın açıklaması yaptı. “Kıdem tazminatımıza dokunma” pankartının açıldığı açıklamada “Kıdem tazminatı bir müzakerenin değil ancak bir mücadele konusu olabilir” dövizleri taşındı. “Kıdem hakkımız söke söke alırız”, “Kıdeme dokunan eller kırılsın” sloganları atıldı.

KIDEM GASPI SİYASİ İKTİDARIN POLİTİKASIDIR

“Kıdem tazminatı kırmızıçizgimizdir” diyen Çerkezoğlu, “kıdem tazminatı alın terimizdir, kıdem tazminatı çocuklarımızın bize emanetidir. Kıdem tazminatının fona devretmeyi kıdem tazminatı hakkımızı gasp etmeyi aklınızdan bile geçirmeyin” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kendi aranızda anlaşın” sözlerini hatırlatan Çerkezoğlu, “Kıdem gaspı siyasi iktidarın politikasıdır, sorumluğu da size aittir. Bugün çıkıp sendikalara ‘aranızda anlaşın, anlaşamıyorsunuz’ demenin bir anlamı yoktur. Kıdem bizim anamızın ak sütü gibi helaldir, birilerinin insafına bırakmaz. Şirketlere ve patronlara güvence vermeyi bırakın, işçinin alın terinin güvencesi olun, bu devlete düşen bir görevdir” dedi.

‘’KENDİ KRİZLERİNE ÇÖZÜM BULMAK YAPMAK İSTİYORLAR’’

Daha önceki fonları hatırlatan Çerkezoğlu, “İşçinin birikmiş emeğini, alın terini çocuklarının geleceğini bir fona devrederek, bunu tıpkı bugün işsizlik fonunda olduğu gibi kendi krizlerine çözüm bulmak için kullanacaklar buradan bir kez daha ilan ediyoruz: Sizin ekonomi politikalarınızın, sizin tercihlerinizin, ekonomik krizinizin bedelini işçiler, kendi alın teri ile ödemeyecek. Buradan söylüyoruz, İzin vermeyeceğiz. Hükümet bu anlamda inat ederse biz sonuna kadar mücadele edeceğiz. DİSK olarak gerekirse grev ve genel greve çıkarız.

MEZARDA EMEKLİLİK VE KIDEM TAZMİNATI

50 yıl önce, DİSK’i kapatmak istediklerinde yüz binlerce işçi sokağa çıktı… Bugün sadece DİSK’e değil, Türkiye işçi sınıfına saldırı var. Biz sokağa çıkmaya başladıysak, bilin ki bu saldırılarınız püskürtülecek demektir…1999 depreminde bizler yaralarımızı sarmaya çalışırken, mezarda emeklilik yasasını çıkardılar. Bugün de, insanlar hastanelerde yatacak yer bulamazken kıdem tazminatını gündeme getirdiler. Eğer DİSK sokağa çıkmışsa, bilin ki sizin saldırılarınız püskürtülecek demektir!” ifadelerini kullandı.

KIDEM TAZMİNATININ FONA DEVRETMESİ

Türk-İş üyesi işçilerden kitlesel tepki Türk İş 4’üncü Bölge Temsilciliği hükümetin gündeme aldığı Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası, işçinin tek güvencesi olan KIDEM tazminatını ortadan kaldırmaya yönelik girişimlere karşı basın açıklaması yaptı. İnönü Parkı’nda bir araya gelen yüzlerce işçi “Kıdeme uzanan eller kırılsın” sloganları ile kıdem tazminatının fona devrine izin vermemekte kararlı olduklarını gösterdi.

DAHA ESNEK BİR ÇALIŞMA DÜZENİ KABUL ETTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Konfederasyona bağlı tüm sendikaların katılımı ile gerçekleştirilen açıklamada konuşan Türk İş 4’üncü Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, ekonomideki sıkıntıların çözümünün işçileri haklarının budanmasında arandığını belirterek “Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmaya çalışılıyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiç birini kabul etmiyoruz” dedi. Türk-İş, genel merkez binası önünde sendika yöneticilerinin ve işçilerin katılımıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Dünya pandemi ile uğraşırken Türkiye’de işçilerin haklarına göz dikiliyor” dendi, genel grev uyarısı yapıldı.


2022 yılında uygulamaya girecek olan Tamamlayıcı emeklilik sistemi otomatik katılım sisteminin genişletilmiş hali olarak da biliniyor. Kabine toplantısı sonrasında açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tamamlayıcı Emeklilik ile ilgili şunları söyledi;

‘’ÇALIŞANLARIMIZ EMEKLİLİKTE DAHA DA RAHAT EDECEKLER’’

“Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sunacak bir çalışma başlatıyoruz. Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesini de sağlayacağız. Çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecekler. Bunun için devlet elini taşın altına koyacak. Bu kapsamda oluşacak fon ile Türkiye’nin İstihdam Kalkanını sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz.” Dedi.


Daha sonra Kıdem tazminatı düzenlemesinde geri adım sayılabilecek açıklamalar yapan Erdoğan, Kıdem tazminatı ile ilgili sorunların işçi ve işveren sendikalarını bir araya gelerek kendi aralarında çözmeye çalışmaları gerektiğini vurguladı. Kıdem tazminatı konusunda ki sorunların, kabinenin değil sendikaların çözüme kavuşturması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kıdem tazminatı ile yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı;

KENDİ ARANIZDA ÇÖZÜN

‘’Tüm kesimleri huzursuz hissedecek, asılsız dedikodular yayılıyor. Biz ülkemizin sanayisini, ticaretini, üretimini ve ihracatını arttırma çabası içindeyken, aynı zaman da işverenlerin ve çalışanların sorunlarına köklü çözümler getirmeye çalışıyoruz. Kıdem tazminatı konusu da bunlardan biridir. Her bir işçinin kazanılmış haklarını korumak, bu ülkenin cumhurbaşkanı ve kendisi de işçilikten gelen, bir ferdi olarak en başta gelen görevimizdir. Amacımız işçilerimizin kıdem tazminatı haklarını, birilerinin insafına bırakmadan kalıcı ve garantili bir sisteme bağlamaktır. Hep söylerim… İşveren sendikaları, işçi sendikaları gelin bir araya, bu konuyu kendi aranızda halledin.
Kendi aranızda halledemeyip, bunu eğer kabine hallet diyorsanız, ha burada art niyet vardır. Kusura bakmayın… Böyle bir art niyete ne Cumhurbaşkanı olarak şahsım, nede kabinemiz alet olamayız. Niye kendi aranızda bu işi çözmüyorsunuz. Niye bunu kendi aranızda bunu halledemiyorsunuz?.. Bunları halledemeyip, bizi işçi ve işverenin karşısında zor durumda veya kötü durumda bırakmak mı istiyorsunuz?

Bugüne kadar attığımız her adım da, nasıl ki emekçi kardeşlerimizin yanında yer almışsak, bu konuda da aynı anlayışla hareket edeceğiz’’ demişti.

Peki, işçilerin hangi hakları korunacak? Nasıl korunacak? Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği nasıl olacak? Bu ne anlama geliyor? İşte işin aslı…

FON OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR

Tüm çalışanlar için büyük bir önem taşıyor kıdem tazminatı. Sendikalar kıdem tazminatı için ‘’bizim kırmızı çizgimizdir yedirmeyiz’’ dese de, AK Parti hükümeti kıdem tazminatı fonu oluşturmada kararlı görünüyor. Hükümet, bir şekilde çalışanların kıdem tazminat haklarından fon oluşturmaya çalışıyor. Daha doğrusu sıcak para bulmaya çalışıyor. Yeni oluşturulacak fonun adına ‘’Tamamlayıcı Emeklilik Fonu’’ da denilse de tıpkı işsizlik fonunda olduğu gibi sıcak paranın oluşturduğu bir fon oluşturuyor.

İŞTEN ÇIKARILAN KIDEM TAZMİNATI ALAMAYACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu tamamlayıcı emeklilikte mevcut kıdem tazminatı sistemi sil baştan değişiyor. Masada ki formülde işten çıkartılan kıdem tazminatı alamayacak. 60 yaşına geldikten sonra fonda kendi hesabında biriken paranın yüzde 25’ini alabilecek. Geri kalanı da ileride emeklilik maaşına eklenecek.

MAAŞLARDAN HER AY PARA KESİLECEK

Mevcut kıdem tazminatı sisteminde bir çalışan, çalıştığı her yılda bir maaş kıdem tazminatı almaya hak kazanıyorlar. İşte çıkarılırken de o parayı alıyor. Tamamlayıcı emeklilik adı altında getirilmesi planlanan kıdem tazminatı fonu ise çok farklı. Bu kez çalışandan da her ay para kesilecek. Yüzde 3 işçiden, yüzde 4 işverenden fona para gidecek. Yani işçiye yeni yük binerken, işverenin yükü yarıya inecek. Uygulama kademeli olarak ilk özel sektör çalışanlarından başlanacak ve özel sektörde çalışanların maaşlarından her ay kesinti yapılarak, oluşturulan fona para aktarılacak.

TAZMİNATI ALMAK İÇİN YAŞ ŞARTI

Konuşulan yeni emeklilik sisteminde 2 bin 500 lira alan bir çalışandan her ay 96 lira, işverenden ise 128 lira, toplamda ise her ay 224 lira kesinti yapılarak kıdem tazminatı fonuna aktarılacak. Bu durumda 20 yıl çalışan bir işçiden toplam 53 bin 700 TL para kesintisi olacak. Ama çalışan bu biriken parayı hemen alamayacak. Çünkü 60 yaş şartı aranacak bu parayı alabilmek için. Ama 60 yaş şartı da bu paranın tamamını almaya yetemeyecek. Çünkü 60 yaşına gelen kişi bu biriken paranın sadece yüzde 25’ini alabilecek. Yani 20 yıl çalışan bir kişi 60 yaşına geldiğinde kendisine kıdem tazminatı olarak sadece 13 bin 425 TL para ödenecek. Geriye kalan miktar ise, eşit taksitlere bölünerek, ileride emekli maaşına eklenecek. Buda emekli maaşını yaklaşık 60 lira arttırması anlamına geliyor.

EMEKLİLİK MAAŞLARINA NE KADAR KATKISI OLACAK

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, tamamlayıcı emeklilik sitemi hakkında bilgiler verdi. Kaya şu açıklamaları yaptı;


‘’Kıdem tazminatı bu sistem içerisinde tamamen kalkmış ve ismi değişmiş olacak. Yani kıdem tazminatı fonu, tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüşmüş olacak. Buda işçiler açısından son derece riskli bir yöntem. İşleyişi bakımından işin sonu tamamlayıcı emeklilik sistemi… Bana diyelim 2 bin 500 TL emekli maaşı bağlandı ve bu fondan kalan parayı da aylara bölerek vermeye başlayacak. Yani bu sisteme göre emekli maaşı 2 bin 500 TL olan bir kişi, oluşturulan bu fon sayesinde toplu para almak yerine ayda yaklaşık 60 lira para alacak. Yani emeklilik maaşı 2 bin 560 TL olarak alacak. ’’ dedi.

TOPLU TAZMİNAT HAKKI DA ORTADAN KALKMIŞ OLACAK

Kısacası çalışanın hak ettiği para hem mevcut kıdem tazminatı sistemine göre düşecek hem de toplu tazminat hakkı alması ortadan kalkacak. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya’ya göre işsizlik fonunda olduğu gibi kıdem tazminatı fonu da çalışandan çok işvereni rahatlatacak. Konu hakkında açıklama yapan Kaya şöyle dedi.
‘’Kıdem tazminatı fon sistemine dönüşüp, işverenin yükü işçiye diğer paydaşlara dağıtarak çalışanın kıdem tazminatı ortadan kalkmış olacak’’ dedi.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NEDİR?

Yeni sistem BES sisteminin yenilenmiş hali olarak sunulacak. Gündemde, çalışanların emeklilik hesabına işverenlerin de katkıda bulunması var. Yeni sisteme geçişin öncelikli amacı tasarrufların artmasını sağlamak. Artan tasarruf da sermaye piyasalarının derinleşmesine ve finansal istikrarın güçlenmesine katkıda bulunacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tamamlayıcı emeklilik sistemine ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı;


“60 ila 100 milyar TL büyüklük sağlayacak tamamlayıcı emeklilik sistemi, sosyal tarafların mutabakatıyla kurularak, özellikle sermaye piyasalarını derinleştirecek kapsamlı bir reform paketi devreye sokulacak”
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sosyal tarafların mutabakatı ile kurulacak bir sistem olacak. Çalışanların tamamı zorunlu olarak TES’e dahil edilecek. Çalışan istediği zaman TES’ten çıkamayacak. Yeni işe girip, emekliliği uzun olanlar TES’E ve fonlu sisteme dahil edilecek. Yaş sınırının üstünde olanlar ile emekliliğine az kalan çalışanlar ise TES’e dahil edilmeyecek. Tamamlayıcı emeklilik sistemi 2022’de devreye girecek.

Exit mobile version