Gündem

Kimliğini yenilemeyen bankalarda o şoku yaşayacak! Eski kimlikler ne zaman tedavülden kalkacak?

İçişleri Bakanlığı uyarıda bulundu. Yeni kimlik kartı almamış olanlar yeni yıl öncesi dikkat! Yeni yıl yeni kimlik kartı olmadan bundan sonraki süreçte bankalardan işlem yapılamayacak. BDDK tüm sürecin yönetilebilmesi için çalışmalarını başlattı.

Eski kimlik kartları tedavülden kalkıyor. 2022 yılı içerisinde yaklaşık 12 milyon kişinin kimlik başvurusu yaptığı fark edildi. Yeni kimlik başvurusu sonrası eski kimliklerle de işlemler yapılabiliyordu. Bu nedenle çoğu vatandaş bu süreci geçiştirdi ve eski kimliğini kullanmaya devam etti. Fakat İçişleri Bakanlığından yeni bir uyarı mesajı yayınlandı. Yeni kimlik kartı bulunmayanların kamusal alanda hakları kısıtlanacak şekilde yeniden tasarlanıyor.

2022 YILINDA KAÇ KİŞİ KİMLİK YENİLEDİ!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmasını sonlandırıyordu. Bakanlık: “Bankalarda yeni kimlik kartları olmadan işlem yapılmayacaktır” dedi ve son başvuru tarihini de açıkladı.

2022 yılı içerisinde pasaport alan ve yenileyen kişi sayısı 4 milyonu aştı. Sürücü belgesini yenilemek isteyen vatandaşlar ise 5 milyon 975 bine ulaştı. Öte yandan yeni kimlik kartı başvurusu yapanlar ise 12 milyon 117 bin oldu. Toplamda ise 75 milyon kişinin kimliği yenilenmiş olundu.

ESKİ KİMLİKLER NE ZAMAN TEDAVÜLDEN KALKACAK?

Eski kimliklerin tamamen tedavülden kalkarak yeni kimliklerin kullanılmaya başlanabilmesi için de son tarih verildi. Kimlik yenileme işlemleri en geç 31 Aralık 2023 tarihine kadar yapılabilecek önümüzdeki yıl boyu herhangi bir vatandaş nüfus müdürlüğüne giderek kimlik yenileme hizmetinden faydalanabilecek. Bunun yanı sıra kimliği değiştirmek için randevu almak isteyenler ALO 199 hattını arayarak ya da online olarak internet sitesi üzerinden başvuru yapabilecek.

Kimlik yenileme sürecinde belirli evrakların teslim edilmesi gerekiyor. Aranan evraklar arasında 1 adet biyometrik güncel fotoğraf, nüfus cüzdanı kimlik kartı bulunmuyorsa sürücü belgesi ya da pasaport yeterli olacaktır.

İlgili Makaleler