Gündem

Kiracı ve Ev Sahibi Olan Kişilerin Beklediği Haber Geldi; TÜİK O Tarihi Verdi! Mayıs Ayı Kira Artış Oranı Ne Zaman Açıklanacak?

Her ya bir önceki ayın enflasyon rakamlarını ve zam alan harcama kalemlerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aynı zamanda açıklama yaptığı ayın kira artış oranını da açıklıyor. Bu bağlamda en son mart ayının enflasyon rakamlarını açıklamış olan TÜİK, kira artış oranı rakamlarında ise nisan ayının kira artış rakamlarını açıklamış bulunuyor. Mayıs ayının yaklaşmasıyla birlikte gözler yeniden TÜİK’e çevrilirken; kira artış oranının açıklanacağı tarih de yavaş yavaş netleşiyor.

Kiralanan taşınmazın kira bedelinin belirli aralıklarla ve belirli bir oranda artırılması anlamına gelen kira artış oranları, genellikle taraflar arasında sözleşmeye bağlanarak, yılda bir kez olacak şekilde gerçekleştiriyor. Ancak bu artış değişen enflasyon doğrultusunda ve sözleşmeye bağlı olarak da değişiklik gösterebiliyor. Bu gibi durumlarda kira ile kiracının hakkını korumak için devreye giren kanunla, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalama değişim oranını geçemeyecek şekilde bir artışın yapılmasını öngörüyor. Bu da aylık kira artış oranını ortaya çıkarıyor.

Mayıs Ayı Kira Artış Oranı Ne Zaman Açıklanacak?

İstanbul Kiralık Daire
İstanbul Kiralık Daire

Türkiye’de enflasyon, işsizlik ve kira artış oranı gibi rakamlar ile araştırmalar TÜİK tarafından gerçekleştiriliyor. Kendisine yasalarca verilmiş olan hak ve görev çerçevesinde her ay enflasyon rakamları ile kira artış oranını açıklayan TÜİK, bu açıklamayı iş günü içerisine denk gelmesi halinde ayın 3’ünde gerçekleştiriyor. Ancak, mayıs ayının 3’ü Ramazan Bayramı’na denk geliyor. Dolayısıyla olası bir tatil uzatmasının resmi olarak yapılmaması halinde TÜİK’in nisan ayının enflasyon oranı ile mayıs ayının kira artış oranını 5 Mayıs 2022 Perşembe günü açıklaması bekleniyor.

2022 Nisan Ayı ve Mart Kira Artış Oranı Ne Kadardı?

Yıllık bazda yüzde 61,14 oranında gerçekleşmiş olan TÜFE nisan ayında aylık olarak bir önceki aya göre yüzde 5,46 artış göstermiş ve yüzde 29,88 olarak gerçekleşmişti. Mart ayında ise TÜFE’nin on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış bedeli, yüzde 25,98 oranında gerçekleştiği yönünde TÜİK tarafından açıklanmıştı. Öte yandan mayıs ayı kira artış oranı, yine TÜFE’nin on iki aylık ortalaması baz alınarak 5 Mayıs 2022 Perşembe günü açıklanacak.

İlgili Makaleler