Sağlık

Kış mevsimi değil, “viral mevsim”! Bilim insanları uyardı! Koronavirüs ve grip vakalarına RSV virüsü vakaları eklendi! Üçüne birden yakalanabilirsiniz!

2019 senesinin sonunda Çin’in Wuhan kentinde görülen ve sokak ortasında bayılan, hayatını kaybeden insanların görüntülenmesine sebep olan koronavirüs, 2020 yılının başında ülkemiz dahil olmak üzere tüm dünya ülkelerine yayıldı. Virüsün yayılım hızının yüksek olması, geç kalınan tedbirler sebebi ile ülkelerin Covid- 19 virüsü ile yüz yüze gelmelerine sebep oldu. Bu durum karşısında harekete geçen Dünya Sağlık Örgütü “pandemi” duyuruları yaparken ülke yönetimleri de gümrük kapılarını kapattı ve ülke içlerinde sert virüs tedbirleri aldı.

Dünya genelinde 6,5 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan ve daha fazla kişinin de vaka olarak kayda geçmesine yol açan koronavirüs, aşıların bulunması ile birlikte etkisini azalttı. Şu an halen hayatımızda olan ancak yayılım hızı ve öldürücülük etkisi düştüğü için bir süredir ülkelerin gündemlerinde yer almayan koronavirüs, havaların soğuması ile birlikte tekrar ortaya çıkmaya başladı. Gribal enfeksiyon vakalarının da yükselişe geçtiği şu günlerde artan koronavirüs sayılarına vurgu yapan uzmanlar, yeni bir virüsün daha ortaya çıktığına dikkat çekti.

Koronavirüs ve grip virüsleri sebebi ile sağlık kurumlarının kapılarında ciddi kuyrukların oluştuğuna dikkat çeken uzmanlar, ek olarak “RSV” adı verilen ve özellikle küçük çocuklar ile yaşlı vatandaşları hedef alan yeni virüse karşı tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.

VAKA SAYILARI ARTMAYA BAŞLADI!

Aşıların bulunmuş olması ile birlikte öldürücülük oranı en alt seviyelere inen ancak kış ayları ile birlikte ortaya çıkan viral enflasyonlar sebebi ile bağışıklık sistemlerine tekrar etki etmeye başladığı bildirilen koronavirüste, vaka sayılarının da artmış olduğu bildirildi. Kapalı ortamlarda maske takılmıyor olmasının bulaş hızını arttırdığına dikkat çeken uzmanlar, vatandaşları uyardı.

RSV VİRÜSÜNE DİKKAT!

Üst solunum yollarını etkileyen RSV virüsüne karşı önemli uyarılarda bulunan bilim insanları, özellikle 2 yaş altı çocuklarda daha ciddi alt solunum yolu rahatsızlıklarının da görülebileceğini belirtti. Amerika’da ortaya çıkan ve ülkemizde de hızla artan RSV virüsünün koronavirüs ve grip enfeksiyonları ile birlikte üçlü salgına sebep olduğunu belirten uzmanlar, maske kullanımına ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

İlgili Makaleler