Türkiye’nin enerji arzında yeni bir dönemi başlatacak olan tam kapasite Silivri doğalgaz depolama tesisi hizmetine başlıyor. Özellikle kış aylarında daha sert geçmesini engel olabilmek için ihtiyaç duyulan günlük gaz ihtiyacının 4’te 1’i bu tesis ile karşılanabilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı yapılacak Silivri doğalgaz depolama tesisi 4,6 milyar metreküpe ulaştı. Avrupa’daki en büyük depolama tesisi unvanına sahip gözüküyor.
GENİŞLETME ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI!
Silivri bölgesinde deniz üzerine Ali Paşa ile Piri Mehmet paşa adı verilen iki farklı ve yerli platform alanı oluşturuldu. Türkiye’nin hem ekonomik hem de doğalgaz sıkıntısını bir nebze olsun rahatlatacak bu doğalgaz tesisi ilk yeraltı tesisi olma özelliğini taşıyor. Kapasitesini artırmaya yönelik 18 farklı kuyu alanında da genişletme çalışmaları yapılmıştı.
Tesis tamamlandı ve kullanılabilir hale geldi. 3,2 milyar metreküp depolama kapasitesi bulunan bu alan yapılan çalışmalar sonrasında 4,6 milyar metreküpe kadar çıkarıldı. Günlük üretim kapasitesinde de artış yaşandı. 28 milyon metreküp iken 75 milyon metreküpe kadar ulaşmış oldu.
TÜRKİYE’DE İLK KARBON AYAK İZİ SERTİFİKASI ALINDI!
Türkiye’nin kış aylarında günlük geri üretim kapasitesini arttırarak ihtiyacın dörtte birini karşılama hedefleniyor. Özel olarak oluşturulmuş rüzgar türbinleri ile elektrik ihtiyacı karşılanacak tesisin en büyük özelliği ise Türkiye’de karbon ayak izi sertifikası alınmış ilk olma özelliğini taşımasıdır.
Tüm bu yenilikler devam ederken Tuz Gölü’nde yapılmaya başlanan doğalgaz depolama tesisi içinde çalışmalar gittikçe genişletiliyor. Tesis tamamlandığında 1,2 milyar metreküp kapasiteye sahip olan alanın kapasitesi 5,4 milyar metreküpe ulaşmış olacak. Yapılan bu yenilik çalışmalarının 2 yıl içinde tamamlanması bekleniyor.