EkonomiGündem

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Kimlere Veriliyor?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Covid-19 salgını ile mücadelede alınan ekonomik tedbirlerden biri olarak nitelendirilen kısa çalışma ödeneğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ödeneğin bu zorlu dönemdeki kritik öneminin altını çizen Bakan Selçuk'un görüşlerinden sonra kısa çalışma ödeneğine dair nasıl müracaat edilir? gibi sorular da sorulmaya devam ediyor. İşte, ödeneğe dair tüm detaylar...

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Kısa Çalışma Ödeneğine şu ana kadar 291 bin 594 firmamız, 3 milyon 194 bin 610 çalışanımız için başvuruda bulundu.” açıklamasında bulundu. İşyeri sahipleri ve çalışanlar da bu açıklamalardan sonra kısa çalışma ödeneği nasıl yapılır? ve kimler başvurabiliyor? gibi soruları araştırmaya devam ediyor. İşte, konuya ilişkin önemli detaylar…

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN SEBEBİ NEDİR?

Bakan Selçuk, Covid-19 sebebiyle işletmelerin tamamen kapalı veya çalışma saatlerinin kısıtlanmasından dolayı kısa çalışma ödeneğinin düzenlendiğini belirtti. Selçuk, “Başvurular sigortalılarımız tarafından değil, işverenlerimiz tarafından yapılıyor. Çağrıda bulunmak istiyorum, tüm işletmelerimiz başvursunlar.” dedi.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Bakan Selçuk, kısa çalışma ödeneğine her işletmenin müracaatta bulunabileceğini vurgulayarak, “Başvurular sigortalılarımız tarafından değil, işverenlerimiz tarafından yapılıyor. Çağrıda bulunmak istiyorum, tüm işletmelerimiz başvursunlar.” dedi.

Selçuk, ödeneğe başvuran işletmeler için bir çalışan sınırı olmadığını belirtti ve müracaat sürecini de olabildiğince hızlı haletmeye yoğunlaştıklarını ekledi.

Selçuk, kısa çalışma ödeneğine müracaat etmek için herhangi bir sektör şartı olmadığını ve her işletmenin başvurmaktan kaçınmamasını söyledi.

Bakan Selçuk, çalışanlar için bir şartın da 450 prim günü ve 60 gün hizmet sözleşmesini tamamlamaları olduğunu söyleyerek, “Faaliyetlerini yavaşlatan, durduran tüm işletmelerimiz küçük veya orta ölçekli olduğuna bakmaksızın kısa çalışma ödeneğine başvurabilirler.” sözlerini dile getirdi.

ÖDENEK TUTARI NEDİR?

Selçuk, ödenek miktarına dair sorulan sorulara da şunları söyledi:

“Ödenek bizim sigortalımızın son 12 aylık prime esas kazancı üzerinden hesaplanıyor ve bunun ortalaması alınıyor. Günlük ortalama brüt kazanç üzerinden yüzde 60’ı olarak hesaplanıyor. Bu yalnız brüt olduğu için özellikle asgari ücretlimiz şu anda net aldığı ücretin yaklaşık yüzde 75’ini almış olacak. Yani brüt yüzde 60 deyince kazancın yüzde 60’ı gibi algılanıyor. Net olarak alacağı yüzde 75 oranında olacak.”

“Bu ödeneğin bir üst limiti var. Bu da aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemiyor yani 1,5 katını geçemiyor. Dolayısıyla aldığı brüt ücret miktarına göre herhangi bir sigortalımız 1752 lira ila 4 bin 381 lira arasında değişen bir kısa çalışma ödeneğine hak kazanacak. Bu da günlük 58 lira ila 146 lira arasındaki bir banda tekabül ediyor. Asgari ücretlimiz için bu oran brütten hesaplandığı için net olarak yüzde 75 gibi bir ödenek.”

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler