Ekonomi

Konser ve sinema bileti, lunapark giriş ücreti ucuzladı: Resmi gazetede yayınlandı eğlence vergisi sıfırlandı!

Bakanlık tarafından alınan yeni karara göre eğlence kategorisine giren belirli faaliyetlere yönelik alınan vergi sıfırlandı. Bu müjdeli haber genç, yetişkin ve çocuk onlarca insanı yakından ilgilendiriyor.

Hayatın içinde yer alan sanatsal aktiviteler, lunapark hizmeti, sinema/film gösterimleri ile sportif aktiviteler daha ucuza gelecek. Hem gençler hem de çocuklarının sosyalleşmesini isteyen aileler için bu karar maddi kolaylık sağlayacak.

EĞLENCE VERGİSİ NEDİR?

Eğlence vergisi halkın kapalı mekanlara girerken bilet ödediği  tüm alanlarda geçerli oluyordu. Buna sinema ve konser biletleri de dahildi. %10 olarak alınan bu vergi lunapark, bahisler, müzik içeren bahçe mesire alanlarında %20 olarak alınıyordu. Biletin bedeline eklenerek vatandaştan alınan bu vergi belediyeler tarafından yürütülmektedir.

EĞLENCE VERGİSİ HANGİ KATEGORİLERDEN KALDIRILDI?

2023 yılına girmeden Cumhurbaşkanının aldığı karar üzre Resmi Gazetede yer verilen bu kararın detayları da belli oldu. Yerli ve yabancı film gösterimleri, konserler, at yarışı, spor aktiviteleri (müsabaka) için alınan eğlence vergisi tamamen kaldırıldı. Belediye Gelir Kanununda yer alan 21.madde hükümlerindeki vergi yasası değiştirildi.

EĞLENCE VERGİSİNİN KALDIRILMASI NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK?

Eğlence sektörüne yeni bir soluk kazandıracak olan uygulama çocuk ve gençlere de yeni bir fırsat alanı oluşturacak. Bireysel gelişimini desteklemesi için çocuğunu sportif aktivitelere gönderen ve müsabakalara katılanlar için indirim uygulanacak. Bu fırsat sosyalleşmek isteyen gençler için sinema ve konser bileti alımlarını da kolaylaştırmış olacak. Biletli uygulamalara %10, bilet dışında eğlence kategorilerinde ise %20 olarak uygulanan vergi tamamen kalkıyor. Alınan karara ve Resmi Gazetede açıklanan habere göre 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle eğlence vergisi tamamen kaldırılmış olunacak.

İlgili Makaleler