Gündem

Konut kredilerinde yeni kampanya dönemi: engelli olan vatandaşlar çekebilecek! Üstelik, faizsiz kredi veren bankalar da var!

Vatandaşların pek çok kez başvuru yaptığı konut kredileri, şimdilerde artan konut fiyatlarına karşı daha sık kullanılmaya başlandı. Özellikle konut alımlarında özel faiz oranları ile kredi çekmek isteyen vatandaşlara bankalardan müjdeli konut kredisi kampanyaları haberi geldi. Engelli vatandaşları özellikle ilgilendiren bu konut kredisi kampanyaları kapsamında bankaların 2022 yılı için düzenleyecekleri engelli vatandaşlara yönelik kredi kampanyaları netleşti.

Araç alımlarında devlet tarafından Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf tutulan engelli vatandaşlar, bazı şartları sağlaması halinde çıkarılan yasa ile araç alımlarını ÖTV’siz bir şekilde gerçekleştirmeye başladı. Fırsat eşitliğini sağlamak adına engelli vatandaşlara sağlanan bir diğer ayrıcalık ise, konut kredilerinde daha düşük faiz ya da faizsiz konut kredisi verilmesi oldu. Hem kamu bankaları hem de özel bankalardan sağlanan bu özel konut kredisi kapsamında da tıpkı ÖTC muafiyetinde olduğu gibi engelli vatandaşların birtakım şartları sağlamasının gerekli olduğu öğrenildi.

ENGELLİ VATANDAŞLARA KONUT KREDİSİ VEREN BANKALAR BELLİ OLDU

Engelli vatandaşlara yönelik faiz indirimli ya da faizsiz olarak konut kredisi veren bankalar, 2022 yılı için de belli oldu. Dönem dönem bu alanda kampanyalar gerçekleştiren bankalar arasında bu sene; Akbank, Ziraat Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halk Bankası, Denizbank, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), Albaraka Türk Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası gibi bankalar yer aldı. Özellikle 0 faiz ile kredi veren Albaraka Türk Bankası, Kuveyt Türk Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank engelli vatandaşların konut kredisinde en çok tercih ettiği bankalar arasında yer aldı. PTT ile anlaşması olan Aktif Bank, BurganBank, TAB ve Denizbank ise şartların sağlanması halinde uygun faiz oranları ile PTT üzerinden engelli vatandaşlara yönelik konut kredisi sağlamaya başladı.

ENGELLİ KONUT KREDİSİ BAŞVURUSU İÇİN GENEL ŞARTLAR BELLİ OLDU

Konut kredilerinde olduğu engelli konut kredisi için de bankaların kendine özel birtakım şartlar belirlemesi ve farklı koşullarda kredi vermesi mümkün. Bunun yanı sıra engelli konut kredisini sadece kampanya dönemleri içerisinde müşterilerine sunan bankaların özel şartları dışında, genel olarak aradığı birtakım kriterlerin olduğu öğrenilmiş bulunuyor. Bankaların genel olarak aradığı şartların başındaysa, tam teşekkülü bir sağlık kuruluşundan alınmış ve engel türü ile engel oranını gösteren sağlık raporu geliyor. Engelli konut kredisinden tüm bankalar, sadece fiziksel rahatsızlığı bulunan engelleri yararlandırıyor. Serebral Palsi, felç ve epilepsi gibi rahatsızlıklar engelli kredisine başvurmak için herhangi bir sorun teşkil etmezken; şizofreni, ağır obsesif kompulsif gibi zihinsel temelli rahatsızlıklarda engelli konut kredisine başvuru yapmak mümkün olmuyor. Aynı zamanda başvuru yapan engellinin 18 yaş ile 80 yaş aralığında bulunması gerekiyor. Bankaların kredi politikası çerçevesinde başvuruların değerlendirmesinden kaynaklı olarak, başvuru yapan kişinin kara listede yer almıyor oluşu ve krediyi ödeyebileceğini gösteren engelli maaşının bulunması şartı da aranıyor.

İlgili Makaleler