Ekonomi

Konut Kredisi Çekecek Olanları Yakından İlgilendiriyor: Her Ev İçin Yüzde 90 Kredi Alınamayacak! Şartları Sağlamak Gerekiyor, Özellikle…

Enerji verimliliği özellikle hızla küreselleşen dünyanın da etkisiyle tüm dünyayı saran ve Türkiye’de de son dönemlerde üzerine düşülen konulardan biri haline gelmiş bulunuyor. Bu kapsamda ilgili bakanlığın da kurulduğu enerji verimliliği için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da bir düzenlemeye gitmek için harekete geçiyor.

Enerji verimliliğine sahip olan evlerin satışını ve alışını teşvik etmek adına yeni bir düzenlemeye giden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), artık bankaların enerji sınıfına göre değişen tutarlarda kredi vermesine izin veriyor.

BDDK, Konut Kredilerinde Yeni Düzenlemeye Gitti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz günlerde konut kredisinde birtakım değişikliklere gittiğini duyurdu. Sıfır konutlarda enerji verimliliği açısından A sınıfına sahip bir binada olan evlere değerinin 2 milyon ve altında olması halinde yüzde 90’ına kadar kredi sağlayacak ola bankalar, ikinci el konutlarda ise yine aynı şartları sağlayan bir ev için değerinin 500 bin TL ve altında olması halinde yüzde 90 kredi sağlanabileceğini açıkladı. Değeri 500 bin ile 2 milyon lira arasında olan ikinci el A enerji sınıfı ev için yüzde 70 oranında kredi sağlayabilecek olan bankalar, evin enerji sınıfına göre değişen limitlerde kredi vermeye başladı.

Kredi Limitleri Evin Enerji Sınıfına Göre Değişecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) konut kredilerinde gerçekleştirdiği düzenlemenin ardından binaların enerji sınıflarına ilişkin kredi limitleri belirlenmiş bulunuyor. Bu kapsamda A sınıfı en verimli binaları ifade ederken; G sınıfı en verimsiz enerjiye sahip olan binalar için kullanılan kod olarak ele alınıyor. Yönetmeliğe uygun olarak yapılan ve yönetmelikteki tüm yapı ile yalıtım standartlarını taşıyan binalar C sınıfı; olması gerekenin üzerinde enerji verimliliğine sahip olan binalar B sınıfı; tasarımından yalıtımına, ısıtmadan cam ve pencere sistemlerine kadar en kaliteli olan malzemelerin kullanıldığı binalar ise, A sınıfı olarak nitelendiriliyor. A sınıfının ilerleyen dönemlerde ortaya çıkarabileceği maliyet daha az olduğu için düşük olan maliyet daha çok talep ve maddi değer getiriyor. Dolayısıyla bankalar A sınıfı için çok daha fazla kredi temin edebiliyor.

İlgili Makaleler