Korkutan Açıklama Yapıldı ! Aşı Bulunsa Bile Hemen Bitmeyecek

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek corona virüsü hakkında açıklamalarda bulundu. Gerek açılkamalarında aşı geliştirmede ciddi çalışmalar olduğunu belirterek aşı bulunsa bile enfeksiyonla bir dönem birlikte yaşanılacağını belirtti.

Prof. Dr. Mustafa Gerek vaka artışları hakkında değerlendirmelerde bulundu ve aşı çalışmalarının yapıldığını belirtti. Gerek vakaların artmasının arzu edilmeyen bir tablo olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Normalleşmeyle birlikte bazı tedbirlere uyum noktasında sıkıntı yaşadık. Özellikle büyükşehirlerden Anadolu’daki kasabalara doğru olan hareketlilikte, tedbirlere yeterli özeni göstermedik. Maske takmaya gerekli özeni göstermedik. Bu hastalığın bulaşmasına, dolayısıyla yayılmasına neden oldu.

“BUNU GERÇEKLEŞTİREMEDİK”

Sayılardaki artmayı da temelde buna bağlamak mümkün. Eğer bu noktada biraz tedbirli davranmış olsaydık, elde ettiğimiz o başarıyı daha da artırarak sürdürebilirdik. Ağustos’ta en büyük beklentimiz mevcut rakamların 500 ve daha altına inmesi şeklindeydi ama maalesef bunu gerçekleştiremedik.

Son zamanlarda rakamlar binin üzerine de çıkmaya başladı. Burada tek sevindirici nokta pnömoni (zatürre) hastaları ve entübe olan hastalarda bir miktar azalma var. Ölüm vakalarında bir miktar azalma var ama günlük hasta sayımızdaki artış, tedbirlerin önümüzdeki dönemde daha ciddi bir şekilde ele alınmasını gerekli kılıyor”

Prof. Dr. Gerek, aşıyla ilgili hem Türkiye’de hem de dünyada bir çok çalışmanın devam ettiğini vurguladı ve ümit verici haberlerin gelmeye başladığını ifade etti. Gerek açıklamalarında aşı bulunsa bile enfeksiyonla bir süre yaşanılacağını belirtti.

AŞI BULUNSA BİLE

Bu konu hakkında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Muhtemeldir ki kasım, aralık ayında etkin bir şekilde aşı üreten bazı firmalar bu ürünlerini kişilerin kullanımına sunacaklar. Ancak tabi dünya 8 milyar nüfusa sahip. Herkesin aşıya aynı dönemde ulaşması pek mümkün değil. Dünyada son bir hasta kalana kadar bu virüsle mücadele devam edecek. Dolayısıyla bu uzun soluklu bir mücadele. Aşının bulunması, bulunduktan sonra herkese ulaşabilmesi zaman alacak, üretim zaman alacak. Yine de bu enfeksiyonla biz aşı bulunmuş olsa dahi bir dönem birlikte yaşayacağız. Belki hep beraber yaşayacağız, onu bilmiyoruz. Bu dünyadan virüs kaybolacak mı kaybolmayacak mı henüz bu konuda bir fikrimiz yok. Ama diğer önceki koronavirüsün benzer enfeksiyonlarında olduğu gibi belki aramızda bulunmaya devam edecek ama daha kolay tedavi edebilecek durumda olacağız.”

Exit mobile version