Çevre kirliliğini azaltmaya yönelik harekete geçen Türkiye Cumhuriyeti, imzaladığı Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı sonrası işletmelerin karbon salınımını azaltmaya yönelik yeni bir destek vereceğini açıkladı. Bu bağlamda Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) üzerinden verilecek olan geri ödemesiz kredi desteğinin başvuruları başladı.
KOBİ’leri desteklemeye devam eden Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), yeni bir destek paketi ile daha KOBİ’leri buluşturmak için düğmeye bastı. Hem enerji verimliliğini sağlamayı hem de yeşil dönüşümü hızlandırmayı amaçlayan bu destek kapsamında KOBİ’lere 100 bin TL’den 400 bin TL’ye kadar kredi verileceği açıklandı.
KOSGEB’ten Yeni Hibe Paketi
Paris İklim Anlaşması’nın ardından imzalanan Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı kapsamında Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulan Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu’nun ortaya koyduğu 2022-2024 Orta Vadeli Program’da (OVP) ‘yeşil dönüşüm’ kapsamında KOBİ’lere yeni bir destek daha verilmeye başlandı. Bu destek kapsamında harekete geçen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), işletmelere yeşil dönüşüm için geri ödemesiz krediler sağlayacağını duyurdu. KOSGEB’in desteği ‘Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik’ kapsamında vereceği bu destekten yıllık enerji tüketimi 500 TEP (Ton Eşdeğer Petrol) değerinin altında olan yaklaşık 100 bin işletmenin yararlanması beklenirken; desteğin miktarının ise 100 bin ila 400 bin TL arasında olacağı öğrenildi. Öte yandan KOBİ’lerin başvurularını ‘edevlet.kosgeb.gov.tr’ adresinden yapacağı açıklandı.
10-99 TEP Yıllık Enerji Tüketen KOBİ’lere Geri Ödemesiz 100 Bin TL Destek
İki ayrı aşamadan oluşan KOSGEB hibe programı çerçevesinden yararlanmak isteyen KOBİ’ler ‘Enerji Motorları Desteği’ ve ‘Verimlilik Artırıcı Destek’ olarak iki ayaktan da destek alabiliyor. Bu kapsamda Enerji Motorları Desteği’nde ilk olarak 2 bin 500 liraya kadar rapor parası alabilecek olan KOBİ’ler, bu para ile Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) şirketleri, etüt proje sertifikası olanlar veya enerji yöneticilerine yaptıracakları motor etütleri için kullanabiliyor. Bu kapsamda raporun motorun değişimini öngörmesi halinde 10-99 TEP yıllık enerji tüketen KOBİ’ler, Verimlilik Artırıcı Destek paketi kapsamında 100 bin TL’ye kadar geri ödemesiz hibeden yararlanabiliyor. Öte yandan KOBİ’lerin karbon emisyonunu azaltmaya yönelik sağlanacak olan bu hibe programı kapsamında Avrupa Birliği (AB)’nin 2030 yılında uygulamaya başlayacağı ve ton başına 60 Euro olması planlanan ‘sınırda karbon vergisi’ öncesi işletmelerin ihracata devam edebilmesi için bu dönüşümü gerçekleştirmesi sağlanıyor.