Ekonomi

Kredi Borcu Olanlara Müjdeli Haber ! Para İadesi Yapılacak

Yaşanan ekeonomik zorluklardan dolayı vatandaşlar çareyi kredilerde buluyor. Daha önce kredi çekmiş olan vatandaşlara sevindiren bir haber verildi. Bu doğrultuda başvuru yapan vatandaşlara para iadesi yapılacağı vurgulandı.

Kredi çeken vatandaşlarla ilgili önemli bir gelişme meydana geldi. Bir açıklama yapılarak yargı kararı olmasına rağmen, konut kredisi çeken vatandaşlardan komisyon ve erken ödeme tazminatı gibi ücretler alınmaya devam edildiği ve bu ödemelerin yasal olmadığı belirtildi. Bu ücretlerin iadesi için de başvuru yapılabileceği belirtildi.

Konu ile ilgili olarak kredi yapılandırılması için yüzde 1 oranında ücret alındı. Vatandaş ise, bankanın aldığı bu ücret için Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulundu. Yapılan başvuru kapsamında Tüketici Hakem Heyeti vatandaşın lehine karar vererek vatandaşı haklı buldu.

En büyük kredi kampanyasını duyan vatandaşlar uygun fiyata ev alabilmek için bankaların şubelerine gitti. Kredilerini çeken vatandaşlardan bankalar dosya masrafının yanı sıra başka bankaya taşıyorsa, yasak vade oranlarına göre yüzde 2’ye varan oranlarda erken kapatma ödemeleri yaptırılıyor.

Tüm bunların dışında bir ödemenin daha yaptırıldığı bildirildi. Bankaların vatandaşlardan komisyon ücreti aldığı ifade edildi. Yapılandırma başvuru yapan kişinin, kredi miktarının ödenmemiş kısmı üzerinden yüzde 1 oranında komisyon ücreti alınıyor ve bu yasal değil.

EMSAL KARAR VERİLDİ

Fazla ücret alınmasına ilişkin emsal bir karar bulunuyor. Kredi yapılandırması kapsamında verilen emsal kararda ise şu ifadelere yer verildi:

“Bankayı yeniden yapılandırmaya zorlamak yasal olarak mümkün olmamakla birlikte banka kendi inisiyatifiyle yapılandırmayı kabul ettiğine göre tüketiciye yapılandırma ile ilgili faiz oranını her şey dahil olmak üzere net biçimde ve kalan süre için ödenecek taksit tutarını bildirerek yapmak zorundadır. Borç yapılandırmasını kabul eden bankanın erken ödeme komisyonu adı altında ve plan değişikliği adı altında yeniden ücret talep etmesi usul ve yasaya aykırıdır”

Mahkemenin kararı kapsamında bazı bankalar yine de fazla ücret almaya devam ediyor. Kredi yapılandırması için başvuru yapan bir vatandaş, haklı bulundu ve bankanın 1.141 TL ögeri iade yapmasına karar verildi.

“HEMEN BAŞVURUN”

TÜKODER Başkanı Aziz Koçal bir açıklama yaptı ve ödeme yapanların başvuru yapması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Tüketici yeni bir kredi kullanmıyor, sadece ödeme planını değiştiriyor. Dolayısı ile bankaya bir maliyet söz konusu değil, ödeme planının değiştirilmesi nedeniyle vade uzadığından alacağı faiz yükseliyor. Bir işlem nedeniyle hem faiz hem komisyon alınması hakkaniyet ölçüsü olamaz. Bankalar tüketiciden giden yeniden yapılandırma taleplerini yapmak zorunda değildir. Ancak yapar ise de komisyon veya erken ödeme tazminatı adı altında ödemeler alamaz”

Bu konu için başvuru yapmak isteyenler ise başvurularını e-Devlet üzerinden gerçekleştirebiliyorlar. Başvuru için TIKLAYIN.

İlgili Makaleler