Gündem

Kredi Çekenleri İlgilendiriyor; Tüketici Kanunu’nda Değişiklikler Başlıyor! Cayma Hakkı Geliyor; Her Şey Tüketici Lehine Olacak! Meğer…

Belirli kanunlar kapsamında düzenlenen kredi ve bankacılık hizmetleri yeni bir düzenleme ile karşı karşıya kalmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak olan değişiklikler yavaş yavaş netleşirken; düzenleme bu kez kredi kullanımlarının da düzenlendiği Tüketici Kanunu’ndan geliyor.

Kredi kullanan tüketicilerin çektiği kredi masraf yükünü azaltmaya amaçlayan yeni düzenlemeler Tüketici Kanunu’nda çok önemli değişikliklere gidileceğinin habercisi oluyor. Cayma hakkından kredi kartı ve kredi borçlarına kadar pek çok konuda düzenleme gerçekleştiren Tüketici Kanunu’nun değişiklikleri de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor.

Tüketici Kanunu, Erken Borcunu Kapatanları Korumaya Hazırlanıyor

Bir süredir üzerinde çalışılan Tüketici Kanunu kapsamında gerçekleştirilecek olan değişikliklerden biri tüketici kredisi sözleşmesi ile kredi alanlara bankaların herhangi bir yan finansal ürünler veya hizmet satın alma şartı koyamayacak olması olacak. Böylece tüketici ek masraftan koruyacak olan bu düzenleme, erken borcunu kapatan banka müşterileri için ise, cayma hakkını doğuracak. Taksitli satış sözleşmelerinde geciken borçlar tüketicinin lehine ve Borçlar Kanunu’na uygun olarak yeniden düzenlemeye tabi tutulacakken; kredi çekimlerinde tüketicilerin ödedikleri ücret ve masrafların iadesi zorunlu hale getirilecek.

Kredili Mevduat Hesabı ve Kredi Kartları Faiz Oranlarına Yeni Düzenleme Geliyor

Tüketici Kanunu çerçevesinde gerçekleşecek olan düzenleme içerisine kredili mevduat hesabı ve kredi kartlarının faiz oranlarına dair yapılan değişikler de dahil edilecek. Bu kapsamda yapılacak olan değişiklik tüketicinin lehine olan faiz indiriminde ihbar süresinde 30 gün şartının aranmaması olacak. Yeni yasal düzenlemesinin geçmesi halinde tüketicinin lehine olan tüm faiz indirimlerini bankalar, 30 gün öncesinden müşterilerine haber vermek şartını yerine getirmeden gerçekleştirebilecek. Tüketicinin lehine olmayan faiz artırımları için ise, bu yasal bildirim süresi zorunluluğu hala aranacak. Bu bildirimleri gerçekleştirmeyen kurum ve kuruluşlara kesilen cezalar ise, yeni düzenleme ile birlikte 200 TL yerine 1000 TL’den hesaplanacak. Öte yandan konut satış devrinde ön ödemeli satışlar için de yeni düzenlemeler gerçekleştirecek. Teslim tarihinden 48 ay geçmesi durumunda teslim edilmeyen her konut için 70 bin TL idari ceza kesilebilecekken; büyük inşaatlar için şirketlere 48 ayın üzerine ek bir yıl daha süre tanınacak. Ayrıca, artık maddi değeri 30 bin TL’nin altında bulunan tüm uyuşmazlıklar için ilk başvuru adresi tüketici hakem heyeti olacak.

İlgili Makaleler