Ekonomi

Kredi Kartı Limitinizi Artıramıyorsanız; Bu Adımları Deneyin! Kredi Notu Düşük Olanlar İçin de Bir Formül Var…

Kredi kartı son zamanlarda hayatlarımızı hem kolaylaştırmaya hem de zorlaştırmaya başladı. Özellikle acil ihtiyaçlar için para yerine geçmesi, üzerine bir de taksit yapması ile son derece kolaylık sağlayan kredi kartları ödenmediği takdirde aynı zamanda kredi kartı sahiplerinin kredi notunu düşürdüğü için olumsuz etkilerini de gösterir hale geldi. Kredi kartlarına ilişkin yapılan son düzenleme ise, limitlere geldi.

Kredi kartlarının limitleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) aldığı kararlar doğrultusunda gerçekleşiyor. Bu kararlar ise, kişinin maaşı baz alınacak şekilde veriliyor. Yani kredi kartı limitini artırmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken husus, aylık geliri oluyor.

Aylık Gelir Kredi Kartı Limitini Belirliyor

BDDK düzenlemeleri kapsamında limitleri sınırlı bir şekilde verebilen bankalar ilk defa kredi kartı alan birine en fazla maaşının iki katı olacak limit ile kredi kartı sağlıyor. Yani 5 bin 500 TL asgari ücret alan bir vatandaş, bankalardan ilk kez kredi kartı alması halinde en fazla 11 bin TL limitli bir kredi kartı alabiliyor. Bu limit ilerleyen yıllarda düzenli ödemelerde göz önüne alınarak, maaşın 4 katına çıkacak şekilde yeniden düzenlenebiliyor. Bu da asgari ücretli bir vatandaş için 22 bin TL kredi kartı limiti emek oluyor. Bu limit artışı için bankalara başvuru yapmak gerekiyor. Ancak, bankalar her başvuru yapan vatandaşın limit artış talebini karşılamıyor.

Limit Artışı Belirli Faktörler Göz Önüne Alınarak Gerçekleştiriliyor

Bankalar limit artışında temelde müşterisinin kredi notuna ve kredi notunu oluşturan düzenli ödemelerine bakıyor. Dolayısıyla kredi kartı limit artışları, banka müşterilerinin düzenli ödemeleri ve kredi notu esas alınarak gerçekleştiriliyor. Kredi notu düşük olduğu halde kredi kartı almak isteyen vatandaşların ise, bloke teminatlı ya da rehin sözleşmeli olarak adlandırılan kredi kartlarına başvuru yapması gerekiyor. Bu türdeki kredi kartlarında bankaya bir mevduat hesabı açarak, kredi kartı almak gerekiyor. Kredi kartı yönetmeliği gereği vatandaşların alabileceği limit temel olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarında yer alan gelir tespitince belirleniyor. Dolayısıyla vatandaşların daha yüksek kredi kartlarına sahip olmak istemesi halinde var ise ek gelirlerini de SGK’ya bildirmesi gerekiyor. Öte yandan kredi kartlarının limitleri karttan alınacak aidatları etkilemediği için vatandaşların gelirlerini tam olarak kayda geçirmesi, kredi kartı limitini artırmasını kolaylaştırıyor.

İlgili Makaleler