Ekonomi

Kredi Kartının Asgari Borcunu Ödeyen Yandı; Artık Hepsini Ödemek Gerekecek! Asgari Ödeme Yüzde 20’den Yüzde 40’a Çıktı…

Artan yaşam pahalılığı durmak bilmeyen enflasyon derken, hemen hemen her vatandaş bankalara borçlu hale geldi. Bu borçlanma gün ve gün artarken Bankalararası Kart Merkezi (BKM) kredi kartı kullanım miktarını açıkladı.

Şu an Türkiye’de kredi kartı kullananların ortalama 2 kredi kartı kullandığını tespit eden Bankalararası Kart Merkezi (BKM), açıkladığı verilerde toplam kredi kartı sayısı ve son bir yılda yaşanan artışa dikkat çekti.

Kredi Kartı Kullanımı Da Borçlu Vatandaş Sayısı Da Arttı

Özellikle son yapılan araştırmalar yaklaşık iki kişiden birinin borçlu olduğunu gösteriyordu. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verileri de bunu doğruldu. Bu verilere göre; son 5 yılda kredi kartı sayısı 27 milyon adet artış gösterdi. Yani Türkiye’deki vatandaşların tamamı son 5 yılda 27 milyon kredi kartı hizmeti satın aldı. Özellikle pandemi döneminde yaşanan bu artış, yine veriler ile gözler önüne serildi. Çünkü özellikle kapanma yöntemiyle virüsten korunmaya çalışılan 2020 ve 2021 döneminde 27 milyonlu kredi kartı artışının 17 milyonu gerçekleşti. 2022 yılına kadar Türkiye’de toplam kullanılan kredi kartı verisi incelendiğinde ise, bu rakamın Türkiye nüfusunu aştığı da görüldü. Çünkü şu an Türkiye tam 88 milyon kredi kartının kullanıldığı BKM tarafından açıklandı. Harcamalar özellikle son bir yılda iki kart artarken, kredi kartı kullanan vatandaşların cebinde ise ortalama iki kredi kartı olduğu BKM Tarafından tespit edildi.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Değişti

Kredi kartı borcunun en az ödeme tutarı olan asgari ödeme tutarı, pek çok vatandaşın kurtarıcı olarak görülse de uzmanlarca yapılan en büyük yanlışlardan birini oluşturuyor. Borcu daha da katlayan sürekli olarak asgari ödeme yapmak aynı zamanda kişinin kredi notunu da düzenli olarak aşağıya çekiyor. Asgari tutarı ödeyerek, sürekli olarak borçlanmayı biraz olsun durdurabilmek adına harekete geçen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise, kredi kartlarının asgari ödeme tutarlarını yükseltti. Alınan son karar ile birlikte yüzde 20 olan asgari ödeme tutarı; limiti 25 bin liranın altında olan kartlar için dönem borcunun yüzde 20’si, limiti 25 bin liranın üzerinde olan kartlar için ise dönem borcunun yüzde 40’ı olacak şekilde yeniden revize edildi.

İlgili Makaleler