Ekonomi

Kritik deprem açıklaması: 200 binden fazla insan ölebilir!

Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, olası İstanbul depremi hakkında kritik açıklamalarda bulundu. Altan tarafından yapılan açıklamalarda, 7.5 büyüklüğünde deprem beklendiği ve bunun 200 binden fazla insanın ölümüne neden olabileceği belirtildi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Müdürü ve inşaat mühendisi Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, olası İstanbul depremi hakkında kritik açıklamalarda bulundu. 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 21’inci yıldönümünde, konuşan Altan, “Olası İstanbul depreminde 200 bin insan hayatını kaybedebilir. İstanbul’un nüfus yoğunluğu Kocaeli’ye göre çok fazla. İstanbul’daki yapıların yüzde 85’i depreme dayanıksız. 2000 yılı öncesi 800 bin, 1980 öncesi ise 300 bin civarında yapı stoku var. İstanbul depreminden çevre iller ve o illerde yaşayan toplamda 25 milyon insan da etkilenecek. 7.5 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz, bazı yapılar 8 şiddetinde de etkilenecektir” ifadelerini kullandı.

21 yıl geçti ama hala hazır değiliz

Açıklamalarında 17 Ağustos Marmara Depremi’nin üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen yeni büyük depreme hazır olunmadığını dile getiren Altan, “Büyük depremler her zaman olmaz ama Kuzey Anadolu Fay Hattı, Türkiye için önemli bir fay hattıdır. Bu hat üzerinde doğudan batıya kayarak belli zamanlarda büyük depremler olmuştur, olmaya da devam edecektir. Şu anda kayma batıya doğru devam ediyor. Büyük İstanbul depremini bekliyoruz, 21 yıl geçti ama hala hazırlıklı değiliz. Yeterli hazırlıkları yapmadık, zaman azaldı. Artık İstanbul depreminin ayak seslerini duyuyorum. Bir an önce depremi afet olmaktan çıkarmalıyız. Deprem sel, heyelan gibi doğa olayıdır. Ciddi önlemler alırsak afet olmaktan çıkarırız” açıklamasını yaptı.

Vatandaşlar eşyalarını duvara sabitlesinler

Türkiye’nin her bölgesinde orta büyüklükte bir deprem olabileceğini ifade eden Altan, depreme dayanıklı yapı malzeme seçimlerinin iyi yapılması gerektiğini belirtti. Altan tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamalarda, “Mevcut yapı yönetmeliğini titizlikle uygulamalıyız. Her yapıyı yıkıp yeniden yapamayız zaman alır ama yapıları güçlendirebiliriz. Bazı binalar depremden güçlendirilerek kurtarılabilir. Halkın bilinçlenmesi çok önemli. Gerekirse deprem üzerine eğitim verilmelidir. Vatandaşlar konutları dayanıksızsa, çürükse o yapıyı boşaltsınlar, evdeki eşyaları duvara sabitlesinler” denildi. Ayrıca Altan kırsal alanlarda da evlerin mühendislik hizmeti alınarak yapılması gerektiğini belirtti.

Hangi ilçeler risk altında?

İstanbul’daki risk altında olan ilçeleri sıralayan Atan, “Büyükçekmece, Esenyurt, Küçükçekmece, Avcılar, Maltepe, Kadıköy, Beşiktaş bu ilçelerden bazıları. Zemin ne kadar sağlam olursa olsun eski yapı stoku çok. Kentsel dönüşüm doğru bir karar ve hızlıca doğru bir şekilde tamamlanmalıdır” dedi.

İlgili Makaleler