Ekonomi

Kurban Bayramı’nda çalışanlara çift ödeme yapılıyor!

Kurban Bayramı’na iki gün kala en çok merak edilen konulardan biri de bayramda çalışanların durumu. Türkiye’de işverenler çalışanlarına bayram tatilinde mesai verdikleri durumda iki katı ödeme yapıyorlar. Peki, bayramda çalışmak zorunlu mu? İşte cevabı

31 Temmuz’da başlayacak Kurban Bayramı için çalışanlar araştırmalara başladılar. Kurban Bayramı’nda çalışacak olan vatandaşlar haklarını merak ediyorlar. Vatan Gazetesi’nden Mert Nayır, bayramda çalışmak ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Günlük ücret kadar ek ödeme

Buna göre; Bayram tatilinde çalışan vatandaşların işverenlerinden iki kat ödeme alması gerekiyor. 4857 Sayılı İş Kanununa göre bu uygulama Arefe günü öğleden sonrayı da kapsıyor.

Günlük 80 TL’den çalışan bir işçi, bayram günü çalışması nedeniyle 80 TL de ek ücret alıyor. Böylelikle işçinin bayram günü çalışmasının karşılığı 160 TL olmuş oluyor. Ayrıca bayramda çalışan işçi birde mesaiye kalması durumunda %150 zamlı olarak ödeme alabiliyor.

Sözleşmeye bağlı değişiyor

Öte yandan bayramda çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile belirlenir. Sözleşmede bayramda çalışma maddesi mevcut ise işçi bayramda çalışmak zorundadır. Ancak sözleşmede bu hüküm yoksa bayramda çalışma konusu işçinin onayı ile kararlaştırılır.

İlgili Makaleler