Gündem

Küresel Kriz ile Mücadele Eden Ülkeler Son 22 Yılın En Yüksek Faiz Artışlarını Yaşıyor! Türkiye Hariç!     

Küresel çapta kriz ile mücadele eden ülkeler enflasyonun yıkıcı etkileri ile karşı karşıya kalmamak adına faiz artışı kararları alıyor. Dünya genelinde faiz artışı kararları yaygınlaşırken, bu kararlar hızla yürürlüğe konuyor. Küresel anlamda son 22 yılın en yüksek faiz artışları yaşanıyor. Ülkemizde ise yetkililer kararlarını faiz indiriminden yana kullanıyor.

 Faiz Artıran Merkez Bankaları Arasında TCMB Yer Almadı

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan resmi enflasyon verileri yüzde 70 seviyesine yaklaşmış olmasına rağmen, yetkililer politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutmakta ısrarcı olmaya devam ediyor. Üstelik yüksek enflasyon ve ekonomik krizin küresel bir boyuta ulaşmasının ardından, yaşadığımız bu dönem son 22 yılın en yüksek faiz artışlarının yaşandığı dönem olarak kayıtlara geçti.

Merkez Bankalarının Yüzde 60’ı Faiz Artırdı

Küresel çapta faiz artış dalgasının rekor seviyelere gelmesinin ardından İngiltere merkezli Financial Times (FT) isimli gazetenin ekonomi analistleri bir araştırma yaptı. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, son üç ay baz alındığında küresel anlamda merkez bankaları para politikalarında faiz artışını tercih etti. Faaliyet gösteren merkez bankalarının yaklaşık olarak yüzde 60’ından fazlası politika faizlerinde artış kararı aldı. Küresel anlamda bu kadar yaygın bir şekilde faiz artışı kararlarının alınmasına, en son 2000’li yılların başında rastlandığı bilgisi verildi.

 Yüksek Enflasyon Ciddi Bir Risk

Yapılan bu analiz Valentina Romei tarafından yapıldı. Ucuz para devrinin sona erdiğini ifade eden analist, dünyanın büyük bir kısmının borçlanma maliyetlerinde artışların yaşandığı söyledi. Yüksek enflasyonun ciddi bir endişe sebebi olduğunu ifade eden Romei, birkaç ülke haricinde herkesin bundan etkilendiğini ve merkez banklarının yüksek enflasyon ile mücadele etmek için para politikalarını sıkılaştırarak faiz artışına yöneldiğini söyledi.

İlgili Makaleler