Gündem

Lübnan Seçimleri Yarın Yapılacak! Gençler İntikam Peşinde!

Lübnan’da yapılacak seçimler için tarih 15 Mayıs olarak belirlenmişti. Beklenen gün geldi. Siyasi değişim isteyen 2019 yılı protestoları ve hemen sonrasında 2020 yılında Beyrut Limanı patlamasının meydana gelmesinin ardından ilk genel seçim yapılıyor. Ülkedeki mevut olumsuzluklar için hükümeti sorumlu tutan gençler, yarın sandık başına gidiyor.

Lübnan ekonomisinde meydana gelen ekonomik kriz, Dünya Bankası verilerine göre ülkede 1850 yılından bu yana meydana gelen en kötü ekonomik kriz. Başta gençler olmak üzere ülkedeki çoğu insan, bu olumsuz gelişmelerin sorumlusu olarak mevcut hükümeti suçluyor.

Gençler Siyasi Değişim Bekliyor

Lübnan seçimlerinde ilk defa oy kullanacak olan genç aktivist Nathalie Abou Harb, ekonomik şartların çok kötü olduğunu, temel ihtiyaçların karşılamak için çok fazla işte aynı anda çalışmak gerektiğini söyledi.

Asgari ücretin yeterli seviyede olmadığını söyleyen genç aktivist, verilen asgari ücret ile ortalama bir otomobile iki depo benzin alınamayacağını söyledi. Yani bir ay boyunca çalışıp kazanılan para ile bir ayda iki kere otomobil tam depo benzin doldurulamıyor.

15 Mayıs tarihinde yapılacak seçimler için, yurtdışında oy kullanmak için yapılan başvuruların sayısında önemli bir artış meydana geldi. 2018 yılında yapılan seçimler için yurt dışında oy kullanma başvurusu yapanların sayısı bu yıl üçe katlandı ve 225 bin başvuru geldi.

‘Ailelerimiz ve Büyüklerimiz Hata Yaptı’

Genç aktivist Nathalie bu gelişmeyi değerlendiren açıklamalar yaptı. Gençlerin bilinçlendiğini ve ailelerinin, büyüklerinin siyasi seçimlerinde başarılı olamadığını ifade etti. Beyrut patlaması için mevcut iktidarı suçlayan Nathalie, ekonomik olarak yoksulluk çekilmesinin sebebi olarak da siyasileri hedef gösterdi. Benzin istasyonlarında, marketlerde, fırınlarda uzun kuyruklar beklemelerine neden olanlardan intikam almak istediklerini söyledi.

İlgili Makaleler