Maaş Alan Herkesi İlgilendiriyor! Hesabınıza 1.775 TL Yatacak!

Maaş ayrımı yapılmayan her ay 1.775 TL ödeme yapılıyor. Doğum yapan ve 16 haftalık analık iznini kullanan çalışanlar işe dönüş durumunda yarım çalışma hakkını talep edebiliyor. İlk defa doğum yapan kadının 60 günlük yarım çalışma hakkı bulunuyor. Koronavirüs salgınının patlak verdiği bu dönemde riskleri gören anneler, bu duruma daha faza talep göstermeye başladı. Peki şartları nelerdir?

Başvuru Şartları Nelerdir?

Kadınların bu haktan yararlanabilmesi için son 3 yıl içerisinde en az 600 günlük işsizlik sigorta primi bulunması gerekiyor. Bu durumda İŞKUR tarafından yarım çalışma ödeneği ödenir. Şartları taşıyan kişilerin analık izni bittikten sonra en geç 30 gün içinde talepte bulunması gerekiyor.

Yarım çalışma ödeneği alan kişiler, günlük brüt asgari ücret alabiliyor. En az 15 gün için ödenene bu ödeme aylık olarak 1.775 TL ödeniyor. Maaşı düşük olan ya da yüksek olan kişiler aynı ödemeyi alabiliyor.

Uzmanların yaptığı açıklamaya göre salgının en çok etkilendiği kesimler arasında hamile ve yeni doğum yapmış kadınlar bulunuyor. Hamilelik döneminde izne çıkan kadınlar, artan ekonomik sorumluluk sebebi ile işlerine bir an önce geri dönmek istiyor. Ancak salgının her geçen gün tehlikeli bir boyuta ulaşması bu durumu tehlikeli bir hale sokuyor. Yeni doğum yapan kadınlar bu sebeple yarım çalışma hakkını kullanmaya başladı.

Hamile kadınların doğumdan önce 8, doğumdan sonra da 8 haftalık izinleri bulunuyor. Analık izinleri olan kadınlar bu süreç içerisinde doğum öncesi izinlerini doğum sonrasına aktararak bebekleri ile daha fazla vakit geçirmek istiyor.

Doğum yapan çalışanlar izinleri bittikten sonra yarım çalışma hakkı talep edebiliyor. Bu süreçte ilk doğumunu yapanlara 60 gün, ikinci doğumunu yapanlara 120 ve üçüncü doğumunu yapanlara 180 günlük yarım çalışma hakkını kullanabiliyor.

Aynı zamanda bu durum 3 yaşından küçük bir çocuk evlat edinen anne ve babalar içinde geçerli. Yarım çalışma hakkını kullanacak olan kişinin işverenden de olumlu cevap alması gerekmektedir. Kadın bu süreç içerisinde haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışır, kalan yarısında da izinli sayılır. Bu sebeple de sadece yarım ücret almaya hak kazanır.

Exit mobile version