Maaşını PTT’den alanlar dikkat! Artık yapamayacaklar

Türkiye’de milyonlarca emekli maaşlarını PTT’den alıyorlar. Ancak özel bankaların maaşını PTT’den alan vatandaşlara zorluk çıkarıldığı ortaya çıktı. Bankalar müşteri ayrımcılığı nedeniyle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından ağır cezalara maruz kaldılar. Bu nedenle bankaların artık ayrımcılık yapamayacağı öngörülüyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel ve ticari müşterilerden gelen şikayetler üzerinde 18 bankaya toplamda 102,1 milyon TL idari para cezası geldiğini duyurmuştu. Takvim’den Hazal Ateş’in bankalara kesilen cezaların nedeni belli oldu. Buna göre; bankalar müşteri ayrımcılığı yapıyor. PTT’den emekli maaşı alan vatandaşlara KGF kefaletli, KOSGEB destekli kredilerin öteleme ya da yapılandırma talebi bankalar tarafından karşılanmadı.

Müşteriler çağrı merkezlerine ulaşamadı

Ayrıca bankaların çağrı merkezlerine ulaşmak ve işlemlerini yapmak isteyen müşteriler sorunlarla karşılaştılar. Bankaların çağrı merkezlerine ulaşım sağlamadı.

BBDK’nın bankalara ceza kesmesinin diğer nedenlerinden biri de müşterilerin ödeme taleplerine ek faiz yükü getirildi. Müşteriye eksta masraflar çıkarıldı ve tüm faizin tek seferde tahsilatı istendi.

180 günlük süre dolmadan icrai süreç başlattılar

Bankalar 30 günden az gecikmesi olan ve birinci sınıfta izlenebilecek nitelikte kredileri bulunan müşterilerin öteleme veya yapılandırma taleplerini red etti. Gerekçe olarak, “Gecikmeniz var” yalanını ortaya atan bankalar ayrıca kredi talebinde bulunan müşteriyi vazgeçirmek için çok sayıda engel çıkardılar. 180 günlük takibe atma süresinden önce icrai süreç başlatan, takibe atan bankalar oldu.

BDDK’dan yapılan resmi açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

“Bu kapsamda, şikayete konu bankalar hakkında kurumumuz denetim elemanları tarafından yapılan incelemeler neticesinde düzenlenen raporda yer alan tespitlere ilişkin olarak kurumumuzca bankalara iletilen talimatlara aykırı işlem tesis edilmesi gerekçesiyle, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 29 Mayıs 2020 tarihli ve 9039 sayılı kararı ile 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 148’inci maddesinin (b) bendi uyarınca 18 bankaya toplam 102,1 milyon TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.”

Exit mobile version