Ekonomi

Maaşlara Zam ve KYK Kredi Borcu Hakkında TBMM’de Önemli Açıklama

Türkiye Büyük Millet Meclisinden maaş zammı ve KYK Kredi borçları hakkında dikkat çeken bir açıklama yapıldı. Söz konusu açıklama Kayseri Milletvekili Dursun Ataş ile Muğla Milletvekili Süleyman Girgin tarafından gerçekleştirildi.

TBMM ‘de önceki gün dikkat çeken konular görüşüldü. Corona virüsü salgını kapsamında ara verilen yasama yılı yeniden başlatıldı ve geçtiğimiz hafta toplanılarak önemli konular görüşüldü. TBMM Genel Kurulu bu hafta da toplandı ve yine önemli konular üzerinde görüşme yapılarak önemli açıklamalar yapıldı.

Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, devam eden görüşmeler sırasında söz aldı ve esnaf, emekli, asgari ücretli, EYT’li, taşeron ve KYK borcu olan vatandaşların mağduriyetlerini gündeme getirdi. Dursun Ataş açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

SUNİ GÜNDEM

“Değerli milletvekilleri, milletimiz pandemiyle mücadele ederken, vatandaşımız geçim derdi ve işsizlikle boğuşurken, gençlerimiz gelecek kaygısı taşırken, ülkemizde tarım, hayvancılık, sanayi, hizmet sektörü gibi pek çok sektör can çekişirken iktidar suni gündem oluşturarak ülkenin gerçek sorunlarının üstünü kapatmaya çalışmaktadır.

İktidarın gündeminde olmasa da bizim gündemimizde evine ekmek götüremeyen işsizlerimiz, hayvanı para etmeyen hayvancımız, üretim yapamaz hale gelmiş çiftçilerimiz, doğal gaz ve elektrik faturalarını ödeyemeyen vatandaşımız, siftah yapamadan akşam eden esnafımız, geçinemeyen emeklilerimiz, geçim sıkıntısı yüzünden intihar eden insanlarımız var.

ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA GEÇİNMEYE ÇALIŞANLAR VAR

AK Parti’nin umurunda değil ama bizim gündemimizde sınav tarihleriyle oynanıp turizm için feda edilen öğrencilerimiz, üniversiteden mezun milyonlarca işsiz gencimiz, işsizlik yüzünden öğrenim kredisini ödeyemeyen, icra takibi başlatılan 280 bin üniversite mezunumuz, söz verildiği halde Tarım Bakanlığı tarafından ataması yapılmayan gençlerimiz, mali yapılandırma bekleyen 4 milyon vatandaşımız, TYP kapsamında çalışan güvenlik görevlilerimiz, taşerondan kurumlara geçirilerek, “Kadroya alındın.” denilerek yüzde 4 zamla asgari ücretin altında geçinmeye çalışan vatandaşlarımız var.”

280 BİN ÖĞRENCİYE İCRA GELDİ

Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ise yaptığı konuşmada KYK borçları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve şu ifadeleri kullandı:

“KYK kredisi, işsizlik kaygısı, faturalar, masraflar… Öğrenciler ve yeni mezunlar Türkiye’de ekonomik zorluk yaşayan kesimlerin başında geliyor. Milyonlarca genç okuldan mezun olur olmaz hayatına borçlu olarak başlıyor, bu zorluklara bu yıl bir de pandemi eklendi.

Bu süreçte iş bulmakta zorlanan mezunlar ise kara kara düşünüyor. İş bulanlar ve ödemelerini yapanlar da pandemi nedeniyle ödemeleri durdurmak zorunda kaldı. Her 3 üniversite mezunu gençten 1’inin işsiz olduğu ülkemizde öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen üniversite mezunu sayısı 5 milyona dayandı, 280 bin öğrenciye icra geldi.

KYK BORÇLARINI SİLECEK MİSİNİZ?

Mezunlar “İstiyorsanız diplomamı geri alın, zaten işsizim, yeter ki borcum silinsin.” noktasına geldi. Sosyal devletin gereği olarak öğrencisine destek olan devletin bu parayı borç olarak kabul edip geri istemesi izah edilemez. İktidara soruyorum: KYK borçlarını silecek misiniz?”

KOMİSYONLARA İLETİLECEK

Komisyon üyeleri,gelen taleplerin , soruların not alındığını belirtti ve bunların komisyonlara ve bakanlıklara iletileceği ifade edildi.

İlgili Makaleler