Ekonomi

Maaşlara Zam Yapılacak ! İşte Gündeme Gelen Zam Oranı

Emekli ve memurlar tarafından Temmuz ayında yapılacak olan zamma ilişkin araştırmalar yapılıyor. 2020 yılının ilk 6 ayında gerçekleşen enflasyon kapsamında maaşlara zam yapılacak. TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon rakamları belirleyici olacak ancak yüzde 6 oranında bir zam beklentisi oluştu.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Mayıs ayında enflasyon yüzde 1,39 ilk beş ayda ise yüzde 4,57 olarak gerçekleşti. 3 Temmuz’da açıklanması beklenen Haziran ayı enflasyonu ise maaşlara yapılacak olan zam oranında belirleyici olacak.

YÜZDE 0,57 ORANINDA ZAM GARANTİLENDİ

Maaşlardaki artışın yüzde 5 ile 6 arasında olması bekleniyor. Önceden imzalanan Toplu İş Sözleşmesi uyarınca memurların maaşına yüzde 4 oranında zam yapıldı. Memur ve memur emeklisi önümüzdeki ay enflasyon eksi çıkmazsa yüzde 0,57 oranında enflasyon farkını garantiledi.

Temmuzda yüzde 4 artış ile birlikte kamu çalışanları ile emeklilerine enflasyon farkı da ödenecek. Merkez Bankası tarafından açıklanan beklenti anketine göre yılın ilk 6 aylık TÜFE oranı 4.41 olarak öngörülüyor.

Memurlar ve memur emeklilerine ise yüzde 4 zam ve ilk 6 aylık enflasyon yüzde 4’ü aşarsa aşan kısım kadar fark yansıtılacak. Farkın 1-2 puan arasında olması bekleniyor.

İlgili Makaleler