TBMM Genel Kurulu, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başladı. Teklifle, madencilik sektöründe bürokrasi azaltılacak, ruhsat işlemleri hızlandırılacak.
Maden aranabilmesi için özel mülkiyet izni alınamasa da ruhsat sahası dışında geçici tesisler kurulabilecek. Kentlerde, yapı kayıt belgesi alınan yerleşim yerlerine doğal gaz verilecek. BOTAŞ’ın denizlerdeki petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinde, Kamu İhale Kanunu’ndan istisna hükümler uygulanacak.
Tüm itirazlara rağmen Torba Yasa Teklifi hala geri çekilmedi! 100’ü aşkın kurum, teklif geçerse doğa tahribatının artacağını düşünüyor. Maden ve enerji şirketlerine imtiyaz tanıyan torba yasanın geri çekilmesini talep ediyor.
Tepkiler sosyal medyada çığ gibi büyüdü. İşte o tepki mesajlarından bazıları
CHP’li Öztunç, torba yasa teklifi ile lastik yakmanın temiz enerji gibi sınıflandırılarak teşvik kapsamına alınmak istediğini belirterek, “Daha şimdiden Kocaeli, Düzce ve Erzincan’da yeni lastik yakma tesisleriyle ilgili haberler duyuyoruz” dedi.
‘’Maden değil, yaşam alanı! Pek çok canlıya ev sahipliği yapan doğal alanlar, maden ve enerji şirketlerinin tehdidi altında. Bu şirketlere imtiyaz tanıyan torba yasa teklifi BUGÜN TBMM’ye geldi!’’
“Bu kanun teklifi ormanları, meraları, tarım alanlarını, kıyıları, liçleme, siyanür havuzu, patlayıcı madde depoları gibi maden tesislerine açıyor.”
‘’Enerji ve iklim uzmanı Önder Algedik: Tasarı geçerse bütün kentlerin kenarında lastik ve çöp yakan, çevreye, iklime zarar veren ve bunun faturasını her şekilde halka ödeten sanayimiz olacak’’
”Yeni doğa katliamlarına zemin hazırlayacak olan maden ve enerji şirketlerine sınırsız imtiyazlar tanıyan ‘torba yasa’ teklifi, tüm itirazlara rağmen yasalaşmak üzere, TBMM Genel Kurulu’na geldi.”
YAŞAM HAKKI TORBAYA SIĞMAZ
Torba Yasa Teklifi’nin maden ve enerji şirketlerine imtiyaz tanıdığını düşünenler geçtiğimiz günlerde farklı birçok ilde seslerini duyurdular.