Gündem

Market poşetleri zamlandı: O kritik detay sayesinde 25 kuruştan alınmaya devam edilecek!

Marketlerde satışı yapılan ürünlerin taşınmasında kullanılan poşetler için 2019 yılında ücretli olması kararı verilmişti. 2018 yılının son ayında yeni yıla geçiş yapmadan önce karar açıklanan bu karar üzere poşet satışı 25 kuruştan vatandaşa yansıtıldı.

Doğayı plastik atıktan koruyabilmek çevre dostu bir girişimde bulunabilmek poşet kullanımını israftan öteye taşıyarak azaltabilmek için alınan bu karar 2019 yılından beri sürdürülmeye devam ediyor. 2023 yılı için fiyatlarda artış yaşanacağı söyleniyor. Konu üzerine 38.5 kuruşluk zam yapıldığı netleştirildi. Fakat o detay vatandaşın yine eski fiyatı ödemesini sağlayacak.

FARK VATANDAŞA YANSIMAYACAK!

2023 yılı itibariyle Resmi gazetede yayınlanan habere göre 25 kuruş olan poşetler 38,5 kuruşa ulaştı. Bu rakam yalnızca marketlerin ödemesi gereken ek bir fark olacak. Devletin marketlerden alacağı 13,5 kuruşluk fark vatandaşa herhangi bir şekilde yansımayacak.

Uzun süredir bu haber bekleniyordu. Vatandaşlar 3 yıldır poşet fiyatlarına herhangi bir ek zam yapılmaması nedeniyle her yıl yeni bir zam yapılacağı korkusu ile yeni yıla giriş yapıyor. Bu yıl fiyatların yükseltildiği söylendi. Resmi gazetede de bu süreç kanunlaştırıldı. Fakat tek farkla yalnızca marketler farkı ödeyecek. Bu durum vatandaşı etkilemeyecek.

POŞET FİYATI İNDİRİM SAYESİNDE 55 KURUŞTAN 38,5 KURUŞA DÜŞTÜ!

Çevre Kanununun 11. maddesi yeniden düzenlendi. Plastik poşet ve plastik alışveriş torbaları için adet fiyatının 38,5 kuruşa yükseltilmesi kararı verildi. Marketlerin üreteceği her poşet için devlete 38,5 kuruş ödemesi gerekecek. 2023 yılında plastik poşetler için vatandaşın ödemiş olduğu ücrette sabit kalınıyor. Yeni yılla beraber 25 kuruşta satış yapılması devam edecek. Ancak arada oluşan fark marketler tarafından devlete ödenecek.

Bu rakam aslında indirimli olarak sunulan bir rakamdı. Yeniden değerleme oranı bu yıl oldukça yüksek çıktı. %122,93 oranında zam yapılması gerekliydi. Bu da 25 kuruşluk poşeti 55 kuruşa çıkarıyordu. Fakat Cumhurbaşkanı konu üzerine indirim yapma kararı verdi. Yeniden değerleme oranı üzerinden belirlenen ürünlerde yapılan indirim sonrasında plastik poşetlere yönelik 55 kuruş olacak fark 38,5 olarak belirlenmiş oldu.

İlgili Makaleler