Marmara Denizinin su sıcaklığının, 2,5 derece arttığını dikkat çeken uzman isim, artan sıcaklıkla birlikte ortaya çıkacak sorunları açıkladı!

Uzman isim, Marmara Denizinin sıcaklığının 50 yılda 2,5 derece arttığına dikkat çekti. Deniz sıcaklığının artmasının çok ciddi bazı sorunları beraberinde getireceğini belirterek, konu ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Detaylar işte sizlerle...

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, söz konusu sıcaklık artışının Marmara Denizi ile birlikte diğer denizlerde de gerçekleştiğini dile getirerek önemli açıklamalarda bulunarak olası riskleri tek tek paylaştı. Peki deniz sıcaklığı neden artıyor? Deniz sıcaklığının artması ne gibi sorunlar teşkil ediyor? Tüm soruların cevaplarını haberimizin devamında bulabilirsiniz…

Deniz sıcaklığında artışlar meydana geldi!

Tecer, Marmara Denizi başta olmak üzere, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de son 50 yıl içerisinde deniz suyu sıcaklıklarının arttığını dile getirerek, atmosfer sıcaklarının da arttığının belirtti. Tecer, Marmara Denizinin, 1970 yılında 15,3 santigrat derece olduğunu, geçtiğimiz yıl ise söz konusu sıcaklığın 17,8 santigrat dereceye yükseldiğine dikkat çekerek, bu durumun ciddi bir artış olduğunu vurguladı.

Marmara Denizi’nde meydana gelen sıcaklık artışının, Karadeniz ve Ege Denizi’nde etkilediğine dikkat çeken uzman isim, Marmara Denizi ile birlikte, Karadeniz’de 0,9 santigrat derece, Ege Denizi’nde 1,4 santigrat derece, Akdeniz’de ise 1,2 santigrat derece artmış olduğunu ifade etti.

Deniz sıcaklığı neden artıyor?

Sıcaklıkların artmasının çeşitli çevresel etkilerinde meydana gelen olumsuzluklar olduğunu dile getiren Tecer, bunlardan bir tanesinin çok ağır bir şekilde, yaşanılan müsilaj sorunu olduğunu belirterek, en temel etkinin ise iklim değişikliği ve buna bağlı olarak ısınan bir küresel sendrom olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, “Sıcaklık artışı sularda bulunan oksijeni, olumsuz  etkilemesi nedeniyle, çözülmüş oksijen denizde yaşayan ve solunum yapan canlılar için hayati bir önem taşıyor. Bu da balık türlerinde, bir azalma olabileceğini gösteriyor. Üstelik solunum yapan canlıları etkilerken, yerine daha az oksijenle hayatını devam ettirebilen denizanası, vatoz gibi canlıların buralara istila etmesine neden olabilir” diyerek sıcaklık artışı ile ilgili önemli açıklamalar yapmış oldu.

Exit mobile version