Kamu Haberleri

Maske cezaları siliniyor mu? Vergi yapılandırmasında önemli detay!

Türkiye’de corona virüsü salgınının ekonomik olumsuzluklarına karşı koymak için Vergi yapılandırması getiriliyor. Peki, yapılandırma maddeleri arasında maske cezaları da yer alıyor mu? İşte vergi yapılandırmasında önemli detay

Geçtiğimiz günlerde şimdiye kadarki en geniş kapsamlı vergi yapılandırmasının devreye koyulacağı öğrenilmişti. Pandeminin etkileri için hazırlanan yapılandırmada, vergi borçları dışında öğrenim ve katkı kredisi borçları, trafik cezaları, köprü-otoyol geçiş ihlali cezaları, sosyal güvenlik sigorta primleri gibi borçlar hakkında ifadeler yer aldı. Peki, vatandaşlara kesilen maske cezaları için de düzenleme yapıldı mı?

Maske cezaları kapsam dışında

Hürriyet’ten Ahmet Karabıyık’ın haberine göre; vergi yapılandırmasında maske takmama cezası kesilenlere ise herhangi bir kolaylık sağlanmıyor. Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde kesilen para cezaları yapılandırma kapsamı dışında tutuluyor.

Öte yandan vergi, yapılandırmasında vatandaşların devlete olan borcun anaparası silinmiyor. Anaparada bir azalma olmadan yalnızca faiz tutarı düşürülerek (gecikme zammı silinerek ) daha düşük oranlarla Yİ-ÜFE (1 Kasım 2016’dan itibaren 0,35 sabit oran) dikkate alınarak, borç ileri vadelere yayılarak taksitlendirilmesi yapılıyor. Eğer devlete olan borcun tamamı peşin ödenirse, anapara hariç tutarın yüzde 90’nı da siliniyor. İlk 2 taksit ödeme süresi içinde borcunu tamamen ödeyen borçlulara Yİ-ÜFE’de yüzde 50 oranında indirim yapılıyor. Taksitle ödemeyi seçen borçlular için taksit süresine göre değişen katsayılar uygulanacak.

31 Aralık tarihine kadar başvuru gerekiyor

Vergi yapılandırmasından faydalanmak isteyen vatandaşların, 31 Aralık 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) ilgili idareye başvuruda bulunması, ilk taksitin 31 Ocak 2021 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. (Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksiti 28 Şubat 2021 tarihine kadar ödenebiliyor.) Diğer taksitler ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler halinde en fazla on sekiz eşit taksitte ödenebiliyor.

Vergi yapılandırmasında ilk iki taksitin kesinlikle süresinde ödenmesi gerekiyor. Vatandaşlara her takvim yılında da en fazla iki taksit aksatma hakkı tanınıyor. Aksatılan iki taksitin en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar (gecikme zammı da hesaplanarak) ödenmesi gerekiyor. Ödeme yapılmadığı zaman yapılandırma bozuluyor ve gecikme zammına (aylık 1,60) göre oldukça uygun belirlenmiş oranların (Yİ-ÜFE) geçerliliği kalmıyor.

İlgili Makaleler